UNTOLD presents women DJs who have generated change in the electronic music industry: Amelie Lens

Anul acesta, mai mult ca oricând, muzica techno este bine reprezentată în clasamentul anual întocmit de publicația britanică DJ Mag. De la nume consacrate ale genului până la artiști din categoria „new entry”, ediția din 2020 include tot. Aparte de clasamentul general a apărut si unul alternativ, realizat de platforma Beatport si DJ Mag, care are la bază numărul de piese vândute de fiecare artist în parte plus voturile valide înregistrate.

2020 pare să fi fost anul femeilor în Top 100 Alternative

Amelie Lens e una dintre artistele care a dominat cultura de club/festival în ultimii ani, detaliu care i-a oferit vizibilitate și i-a adus prima intrare, direct pe locul 59 în Top 100 DJ Mag și locul 5 in Top 100 Alternative. Era și una dintre premierele festivalului UNTOLD 2020, fiind anunțată în primul val de artiști. 

E una dintre cele mai bine plătite artiste din genul techno, cu apariții live la Awakenings, DGTL ori în Ibiza la DC-10 și . În 2019 a început colaborarea cu celebrul club londonez Fabric pentru seria ,,fabric presents”. 

Parcursul ei a fost unul rapid, a avut alături o echipă (AIROD, Farrago, Milo Spkyers, Ahl Iver) care i-a oferit suport necondiționat, impreună au și pus bazele unui label, Lenske

Granite-tough techno is the name of the game!

Amelie s-a descris ca fiind control freak, o tipă obsedată de cele mai mici detalii, care nu lasă nimic la voia întâmplării. Primul live set l-a avut la 15 ani în cadrul festivalului belgian Dour. După acest moment și-a petrecut toată adolescența traversând Belgia cu trenul pentru a ajunge la diverse gig-uri. 

Într-un interviu pentru Mixmag s-a declarat fascinată de acea nouă lume pe care o descoperea. 

Câțiva ani mai târziu și-a început prima rezidență, într-un club din orașul natal, Antwerp, a folosit diverse alias-uri și a învățat să producă muzică, de la edit-uri până la versiune remix ale unor piese old-school.

Acea fuziune între classic techno și beat-ul super fast i-au definit stilul. 
Richie Hawtin i-a descris muzica în cadrul unui showcase la Amsterdam Dance Event, spunând: ,,acest mix între vechi si nou, un sound nou puternic, dar nu agresiv, trepidant, hipnotic și plin de energie o transformă pe Amelie intr-un icon pentru scena techno“.

Primul său release, ,,Exhale” a apărut în 2016 cu label-ul italian Lyase, la scurt timp după a lansat alte trei producții, ,,Let it Go”, ,,Contradiction” și ,,Stay With Me”, pentru Second State, label deținut de Pan-Pot

Imediat după acest moment a venit și recunoașterea internațională, iar Amelie Lens a împărțit aceeași scenă cu cei mai respectați DJ/Producători techno. A fost headliner la Sonar, Time Warp, Awakenings sau Movement Detroit, a ajuns în Ibiza cu seria de evenimente Circoloco în DC-10

În 2018 era pe coperta Mixmag și a înregistrat primul podcast pentru Resident Advisor. La începutul lui 2019 a realizat o versiune remix pentru una dintre cele mai apreciate producții techno din catalogul Drumcode, ,,Teach Me”. A fost un moment epic în cariera artistei din Belgia, fiind și începutul unei frumoase prietenii cu Adam Beyer, proprietarul Drumcode.  

,,A unique pure form of timeless techno”, așa i-a descris munca Adam Beyer.

A urmat rezidența în Labyrinth Club, unde a început seria de evenimente EXHALE cu invitați speciali printre care Marcel Dettmann, Ben Klock, Ellen Allien, Rødhåd și Kobosil, cu seria de evenimente EXHALE ajungând să aibă propria scenă la festivaluri precum Creamfields, OFFSonar, Dour, Extrema, Primavera, Kappa, FuturFestival ori Lowlands. Ultimul live din această serie a apărut pe 28 februarie 2021 pe YouTube

Cu label-ul LENSKE s-a axat pe lansarea de producții pline de energie, autentice, investind în artiști necunoscuți.  

Înainte ca lumea să intre în lockdown era în turneu prin India, apoi s-a adaptat pentru această nouă lume a festivalurilor virtual; în luna iulie alături de Adam Beyer, ANNA și Charlotte de Witte apărea la un astfel de eveniment, Tomorrowland

Lunile următoare nu au fost extraordinare pentru Amelie Lens, a fost aspru criticată în social media pentru faptul că a participat la câteva petreceri la care nu a fost respectată distanțarea socială. Au fost evenimente organizate în țări în care era ridicată Starea de Urgență, pentru ca la scurt timp numărul de pozitivări să crească. Un număr de DJ ai scenei techno au intrat în vizorul comentariilor negative în social media, dar Lens a devenit ținta principal a acestor critici. 

În luna octombrie a revenit la DJing, cu un vinyl set live pe YouTube. 

Are 30 de ani și povestea ei e abia la început. 

 

4.8/5 - (6 votes)

Leave a comment