Where, when and who are the founders of the Techno style.

Techno este o formă de muzică dance electronic, apărută în DetroitMichigan, în Statele Unite, în a doua jumătate a anilor 1980. Prima utilizare înregistrată a termenului techno ca referire la un gen muzical specific a fost în 1988. În prezent există mai multe stiluri de techno, printre care și Detroit techno, care este considerat un stil de bază, de la care au evoluat o serie de alte subgenuri.

Clear – Cybotron

Juan Atkins – “Techno Music” (1988)

Absurd – Brian (Techno Bassdrum Mxxx) 1988

Muzica techno din Detroit este încă un gen foarte popular, a cărui fondatori sunt: Derrick May, Juan Atkins și Kevin Saunderson. Alti reprezentanti sunt: Jeff Mills, Carl Craig si Richie Hawtin. Cel mai des compusă și produsă în studiouri de înregistrare și apoi remixată de catre disc-jockey (Dj)  în cluburi și la petreceri, techno este mai întâi o muzică pentru a dansa.

https://soundcloud.com/mufind/carl-craig-climax

Din cei patru indivizi responsabili pentru stabilirea techno-ului ca pe un gen propriu-zis, Juan Atkins este citat drept “Initiatorul”. Rolul lui Atkins a fost, de asemenea, recunoscut in 1995 de publicatia americana de technologie a muzicii, Keyboard Magazine, care l-a onorat pe Atkins ca fiind unul dintre cei 12 oameni care conteaza in istoria muzicii electronice. Intr-un final, Atkins a inceput sa isi produca singur muzica sub pseudonimul Model 500, iar in 1985 a înființat casa de discuri Metroplex Records. În același an, s-a înregistrat un moment de cotitură important pentru scena din Detroit odată cu lansarea modelului „No UFOS”, model 500, o lucrare seminală, care este considerată în general prima producție techno.

Primele ei influențe a fost muzica house din Chicago, muzica electro, muzica new-wave, funk-ul dar și tematicele muzicale futuriste ce erau prezente în cultura populară, printre care și cultura americana industrială de la sfârșitul războiului rece.

Dupa succesul inițial al muzicii techno din Detroit care se dezvolta ca o adevarata cultura muzicală (cel putin pe plan regional) au aparut, în anii 1990, pe plan global, o mulțime de subansambluri de genuri mai mult sau mai puțin legate de genul inițial.

Termenul “techno” este derivat din cuvantul “technology”. Ziariști, criticii muzicali și amatorii genului sunt de obicei prudenți referitor la folosirea termenului, temuți de asimilarea posibila ale celoralte genuri de muzica înrudite dar in realitate foarte distincte. În ciuda prudenței, în Romania cuvântul techno este adeseori folosit pentru a desemna orice formă de muzica electronică, soartă imparțită cu cuvintele “electro” și “house”.

Sursa: wikipedia.org

Rate this post

Leave a comment