Techno în Europa
Techno a evoluat din muzica electronică germană și din house-ul american. Genul a venit cu ceva nou, futuristic și practic înseamnă explorarea canalelor pe care tehnologia ni le oferă. Toate genurile și subgenurile (house, techno, drum and bass, trance, garage și toate variantele adiacente) au început să se împartă în funcție de clase, cultură și zona geografică. Techno-ul se ascultă diferit în toate colțurile lumii. În Europa, fiecare oraș mare și-a creat un climat aparte.
Berlin
Capitala techno a lumii, cu o cultură unică de nightlife. Ziua și noaptea îți pierd însemnătatea în orașul 24/7. Mai mult de 3 milioane de turiști vin special pentru a petrece aici, și conform Berlin Club Commission 1.5 miliarde de euro sunt cheltuiți doar pe clubbing de către turiști. Un factor cheie al scenei din Berlin este că, cluburile (cum ar fi Tresor, Watergate, Berghain) nu se închid, ele rămân deschise întregul weekend, deci intrarea multora are loc vineri seara, iar plecarea duminică dimineața. Berlin a preluat genul muzical din Detroit și l-a adaptat cultural prin sunete mai întunecate, dure și adânci loop-urilor repetitive.
Londra
Capitala Angliei a adus în față multe genuri de nișă cum ar fi UK garage, drum`n`bass, dubstep sau jungle și reprezintă unul dintre cele mai importante hub-uri, cu unele dintre cele mai iconice cluburi (Fabric, Ministry of Sound, The End). The Black Dog (Ken Downie, Ed Handley și Andy Turner) sau B12 sunt primele grupuri care au preluat sunetul din Detroit asupra căruia au integrat influențe muzicale locale. În Marea Britanie, Birmingham și Brighton au reprezentat și ele sol fertil pentru sunetele electronice, house și techno. Orașele au fost caracterizate de sunete puternice și rapide care au dat la o parte bassline-ul sumbru din Berlin.
Amsterdam
Cultura olandeză a făcut din techno și house un lifestyle. Majoritatea DJ-ilor de muzică electronică vin de aici. Amsterdamul este casa unora dintre cele mai cunoscute festivale (Awakenings, Dekmantel), celor mai top cluburi (Shelter, Club 11, Radion, De School) și reprezintă scena globală exponențial prin cel mai mare eveniment dedicat techno-ului, Amsterdam Dance Event.
Paris
Chiar dacă câteodată este umbrit de alte capitale europene în privința clubing culture, capitala franceză a adus și ea un val aparte de muzică techno. French Touch sau French House a ieșit în evidență în anii `90 prin beaturi 4×4, timpi alăturați unui bpm destul de rapid și ritmuri funk, care te duc într-un spațiu space-disco.
Ibiza
Unul dintre centrele necontestate de clubbing, insula a fost o oază pentru stiluri care au avut să crească în timp în Europa, cum ar fi baleraic beat sau melodic house, care aduc beat-uri caracterizate de tempo-uri mai moderate, perfecte pentru atmosfera de plajă. Ibiza are o atracție specială pentru toate categoriile de oameni. Cultura DJ s-a dezvoltat în forță prin cei mai cunoscuți artiști (Carl Cox, Pete Tong, Steve Lawler), în cele mai râvnite cluburi (Circoloco, Amnesia, DC-10), unde s-a făcut remarcat și ro-minimalul.
București
O nouă mișcare techno s-a născut la noi în țară, chiar dacă accesul la muzica din afară a fost îngreunat de perioada comunistă. Bucureștiul a fost epicentrul muzicii techno în România, cu rădăcini în anul 1999, odată cu înființarea Sunrise și crearea unei estetici muzicale ușor de identificat- „The Romanian Sound” sau „Ro-minimal”. Ro-minimal a venit cu un groove diferit, cu loop-uri și sunete subtile așezate pe un bassline minimalist. Cu cluburi emblematice ca și Guesthouse sau festivaluri de tradiție cum este Sunwaves, sunetul minimal românesc a fost pus pe harta lumii.
Lista acestor orașe reprezintă doar o parte din comunitatea globală de techno, care este în continuă expansiune. Techno se dezvoltă prin elemente de inspirație culturală ale zonelor geografice, dar aceeași energie tangibilă se poate simți fie că ești în depozitele din Berlin sau fie că ești într-un club underground la noi în țară.
Leave a comment