Sónar sau definiția unui festival realmente urban. Amânat pentru 2021

Pandemia cauzată de noul coronavirus a afectat întreaga lume așa cum o știm. În lipsa restaurantelor, a cinematografelor și, desigur, a cluburilor, ne-au rămas destul de puține activități la dispoziție. În plus, pandemia stopează tradiții anuale, devenite puncte de atracție pentru zeci și sute de mii de oameni de pe întreg mapamondul.

Unul dintre festivalurile cu ștate vechi în Europa, Sónar, reprezintă mai mult decât o experiență muzicală excepțională.

Sónar înseamnă artă, design ȘI muzică electronică, așa cum organizatorii și-au propus să îl servească lumii întregi încă de la înființare, în 1994.

De curând, organizatorii au transmis un comunicat de presă (Click AICI) consfințind astfel amânarea festivalului pentru anul viitor.

We’d like to extend our thanks to you all, for your patience and understanding over the past weeks, and to reassure you of our absolute commitment to ticket holders. All Ticket or Delegate Pass buyers will be contacted directly via email on May 19, with information on the benefits created for those who wish to carry them over for the new dates, or, for those unable to attend, how to claim a refund.

Ne-am gândit să ne pregătim mental pentru ediția de anul viitor și să încercăm să înțelegem mai bine grandoarea acestui festival uriaș, al cărei importanță la nivel cultural și turistic e indubitabilă. Împărțit în două încă de pe-atunci, Sónar by Day și Sónar by Night, una din principalele calități ale evenimentului este aceea că este un festival organizat într-unul dintre cele mai pitorești orașe europene, Barcelona.

Nu la marginea orașului, nu în afara orașului, ci în urbe.
Un festival urban de muzică la care participă cei mai importanți artiști de muzică electronică (și nu numai!) și care include și conferințe dedicate creativității, noutăților tehnologice și afacerilor prin intermediul Sónar+D (se pronunță SónarplusD n.red.)… pe scurt, cam asta e rețeta succesului.

Pentru Barcelona, care oricum e sufocată de turiști pe întreaga durată a anului, Sónar reprezintă o importantă sursă de venit cu ocazia fiecărei ediții, festivalul crescând atât de mult în popularitate încât a ajuns să fie organizat, cu franciză, în multe alte orașe de pe tot mapamondul, cum ar fi Bogota, Buenos Aires, Hong Kong, Reykjavik sau Istanbul.

În condițiile în care Eric Prydz, James Murphy și 2manydjs, Richie Hawtin, Laurent Garnier, Helena Hauff, Âme, Joy Orbison, Charlotte de Witte, Avalon Emerson, 2manydjs, The Black Madonna, Telefon Tel Aviv, Mura Masa, AJ Tracey, Niño de Elche, Lechuga Zafira, MC Yallah & Debmaster și Princess Nokia au fost deja anunțați ca headlineri pentru ediția din 18-19-20 iunie și era clar pentru toată lumea că peste 100.000 de turiști din întreaga lume ar fi luat parte și la ediția cu numărul 27 a festivalului.

Dealtfel, una dintre garanțiile nescrise dar oferite de Sónar este că atrage un număr mai mare de participanți de la o ediție la alta. Anul trecut au fost înregistrați 126.000, recordul absolut, dintre care 46% au provenit din afara Spaniei. În total au fost în jur de 150 de act-uri, în 10 locații diferite.

Sónar by Day a atras ceva mai mulți fani, semn că trendul universal de a prefera daytime event-urile în detrimentul celor nocturne s-a păstrat și în Catalunia.

Oamenii nu participă la Sónar strict pentru lineup-ul spectaculos și pentru a vizita construcțiile lui Gaudí, ci și pentru a primi insight-uri valoroase despre ziua de mâine, metaforic vorbind. Sónar+D este un fel de laborator uriaș dedicat inovației, o importantă oportunitate pentru tinerii cercetători de a ajunge cu munca lor către noi audiențe.

Congresul internațional explorează modul în care creativitatea schimbă prezentul actual, imaginând totodată un viitor nou pentru tot ce înseamnă viață și omenire.

Cea de-a 27-a ediție a Sónar Barcelona și cel de-al 9-lea congres Sónar + D vor avea loc în zilele de 17, 18 și 19 iunie 2021, în Fira Montjuïc de Barcelona și Fira Gran Via de laHospitalet. Sónar lucrează deja cu artiștii, speakerii și partenerii pentru a reprograma în 2021 majoritatea spectacolelor și activităților pe care toți le așteptău cu nerăbdare în acest an.

Sónar continuă să fie activ în 2020 și va sărbători o ediție extraordinară a Sónar + D, care va avea loc în perioada 18 – 19 septembrie, la Centrul de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), casa originală a Sónar.

În partea a doua vom prezenta detalii despre ce-ar fi fost Sónar Barcelona anul acesta și ce se preconizează pentru ediția de anul viitor. Stay tuned!

Rate this post

Leave a comment