RODION G.A., un om simplu devenit un brand al muzicii electronice romanesti

Muzica electronică românească înainte de anul 1989 era destul de marginalizată şi aproape inexistentă pe scena muzicală autohtonă, ca orice alt lucru „ciudat” care nu avea voie să dauneze bunăstării „tovarăşilor”.

În această perioadă existau în viziunea mea două profiluri de muzicieni, care experimentau, timid, muzica electronică.

Artişti ai muzicii culte, avangardişti, vizionari, dornici de a experimenta, în căutare de nou, compozitori şi orchestratori care au încercat să îmbine instrumentele acustice cu sintetizatoarele, au introdus banda magnetică în experimentele lor muzicale, au împreunat clasicul cu modernul.

Rodion_G.A._Rodion_Ladislau_Roşca  foto: Rodion Rosca; sursa: wikipedia
Cel de-al doilea profil era cel al muzicienilor dornici să depăşească bariere, rebeli faţă de convenţional, unii rebeli la propriu faţă de rigorile cenzurii regimului comunist, anumiţi instrumentişti integraţi în formaţii pop sau rock, care experimentau muzica născută din sintetizatoare, mai mult sau mai puţin improvizate, sub aripa protectoare a unei trupe-mamă. Acestea le asigurau calea de deschidere spre public, le asigurau pâinea, care nu le-ar fi fost certă în cazul orientării exclusive spre postura de producător solo de muzica electronică, datorită dezinteresului şi riscului de a fi „expulzat” de către comunişti. De aceea i-am mai supranumit „synth fighters”,aidoma luptei lăuntrice dintre dorinţa de a experimenta o sonoritate nouă şi necesitatea de a rămâne în faţă alături de un grup rock.

…………………………………………………………………………………………………………….
Rodion Roşca este unul dintre acei „synth fighters”, un artist clujean născut în anul 1953. Acesta a pus bazele în anul 1977 grupului new wave Rodion GA, alături de Gicu Fărcaş şi Adrian Căpraru, astăzi printre stele. Este considerată de mulţi ca fiind prima trupă de muzică electronică.

bow2                                                         foto: Rodion G.A.; sursa: casajurnalistului.ro

 

Rodion Roşca este omul central al formaţiei, cel care a conceput aproximativ 80% din muzica trupei, singur, cu toată instrumentaţia, prin aşa numitele „secvenţe”. Acesta îşi crea piesele cu ajutorul unui magnetofon Tesla B 90, prin supraimprimări succesive, fără niciun sintetizator.

Ascultaţi piesele: <Imagini din vis>, <Cântec fulger>, <Paradox>, <Stele şi lumini>, <Uneori>, <Ore>, ca să vedeţi nivelul la care Rodion Roşca a adus muzica în România, singur prin supraimprimări succesive, cu un magnetofon Tesla B 90 în anii 1978 şi retineţi un lucru foarte important pe care nimeni nu l-a ştiut până acum: muzică electronică fără sintetizator!” (Rodion Roşca, 2013)

 

Videoclipul „Imagini din vis”

 

În Cluj sunt supranumit regele difuzoarelor şi cel mai bun specialist în reparaţii de difuzoare. Ciudat, nebun, geniu. În prezent sunt retras la 30 de kilometri de Cluj, unde îmi construiesc casa de vacanţă, unde am internet, parabolă şi tot ce vreau.” (Rodion Roşca, 2013)

„Regele difuzoarelor” trăia în ipostaza „electricianul satului”, un om simplu care repara aparatele casnice stricate din localitatea unde vieţuieşte, dar în spatele căruia se ascundea un mare geniu. Mintea îi era tânără, ideile îi erau nenumărate şi aştepta cu nerăbdare să le repună în practică, să revină în viaţa muzicală. Într-un email adresat nouă, domnul Rodion transmitea:
„Degeaba eşti talentat! România este şi a fost groparul geniilor, al oamenilor de talent şi al inventatorilor. Grupul Rodion G.A. din Cluj-Napoca, a fost cea mai nedreptăţită  formaţie de muzică electronică din România! Având un stil inconfundabil, absolut original chiar şi în rândul formaţiilor din străinătate, ignoranţa industriei muzicale româneşti nu a răsplătit pe măsură munca şi talentul acestui grup, chiar dacă ar fi putut să facă bani prin aceştia. În schimb s-au folosit de muzica lor fără să-i plătească.” (Rodion Roşca, 2013)

Dar glasul i-a fost ascultat, iar în prezent este foarte apreciat atât la noi în ţară, cât şi peste hotare, fiind cotat în topuri chiar peste nume grele ale genului! În anul 2012 este readus în prim plan de Future Nuggets, care alături de casa de discuri londoneză Strut Records şi mediaţi de Ambassador’s  Reception reuşesc lansarea primului album oficial semnat Rodion G.A., intitulat „The lost tapes”.

 

Urmează şi alte materiale, precum „Misiunea spaţială delta” (2014, Strut Records) şi „Behind the curtain (The lost album)” (2014, BBE), devenind un artist foarte apreciat la nivel international si bine cotat in topurile de specialitate.

Astazi, Rodion este cunoscut pentru spiritul lui si darul de a povesti, pentru demonstratiile cu magnetofoanele si benzile de magnetofon, este cunoscut pentru tot ce este el ca personalitate, devenind un brand si un invitat onorabil la festivalele de muzica electronica din Romania. Anul 2016 a adus pentru Rodion marele premiu din partea Docuart, pentru documentarul „Imagini din vis”, in regia lui Sorin Luca”.

“Dezvăluie un personaj mare cât o lume. O felie de viaţă. Un studiu de caz despre ideal şi resemnare” (Juriu Docuart)

Text preluat si adaptat din „Enciclopedia muzicii electronice romanesti”, prima carte care descrie istoria fenomenului electro din tara noastra. Aceasta poate fi achizitionata de aici:

Enciclopedia Muzicii Electronice Românești

 

Materiale video

  • Reportaj ARTE.de:

 

  • Reportaj TVR Cluj:

 

  • Reportaj NCN:

 

  • Emisiunea Istoria Rockului, Bucuresti FM:

 

  • Reportaj Strut Records:

Rate this post

Leave a comment