Raresh, artistul pe care îl iubești pur și simplu

Despre Raresh ar trebui scrise romane întregi. Și nu ar acoperi nici măcar un sfert din tot ce reprezintă el pentru muzica electronică underground în general, nu doar pentru cea din țara noastră. Rareș Ionuț Iliescu, pe numele său, este un artist desăvârșit și un promotor a tot ceea ce înseamnă muzică electronică servită cu zâmbetul pe buze, cu respect pentru fanii din fața pupitrului și cu dorința de a împrăștia vibrații pozitive.

Pentru el, muzica a reprezentat dintotdeauna un mijloc de exprimare a propriilor trăiri, astfel că nu ne miră când aflăm că încă de la 15 ani a început să mixeze în cluburi din Bacău, orașul său natal, amintind aici în special clubul Zebra, cel mai cunoscut local de acolo în care se punea eminamente muzică electronică. S-a mutat în București pentru a-și urma destinul, focusându-se astfel pe activitatea de DJ, fiind rapid cooptat de către cei de la Sunrise, ca urmare a talentului său care îl plasa peste restul tinerilor artiști ai platanelor din acea perioadă.

Dealtfel, Raresh consideră că momentul care i-a schimbat complet viața a fost cooptarea în rândul artiștilor Sunrise.

Poate că astăzi nu am mai fi simțit acea mândrie patriotică atunci când auzim vorbindu-se laudativ peste tot în lume despre sound-ul românesc și despre rominimal dacă Raresh nu ar fi făcut pasul spre capitală. Credeți că am fi trăit miracolul ăsta fără [a:rpia:r]?

Pentru că alături de Rhadoo și Pedro, Raresh este cel de-al treilea mușchetar al probabil celei mai cunoscute și apreciate trupe de DJ/produceri aparținând acestui gen din întreaga lume. Unde auzi că în lineup se regăsește oricare dintre cei trei artiști, e clar că trebuie să fii de față. E garanția calității muzicale, garanția bunei dispoziții și a unui party în adevăratul sens al cuvântului.

Credeți că fără [a:rpia:r] ne-am fi bucurat astăzi de petrecerile alea tipice nouă, care parcă nu se mai termină niciodată deoarece publicul nu se mai satură? E un cerc continuu de muzică și dans și o apropiere fantastică între DJ și public, o energie care se formează pe cărările muzicii și care cuprinde orice club în care DJ români, în special [a:rpia:r], pun muzică.

2006 este anul în care, impresionat de talentul incredibil de care dădea dovadă, Ricardo Villalobos a început să lucreze alături de el și să îl ia alături la petreceri și festivaluri, fapt care e evidențiat, dealtfel, de modul în care s-a dezvoltat Raresh de-a lungul anilor. Nu poți fi luat sub aripa unuia dintre cei mai mari DJ din lume fără să începi să privești muzica într-un mod asemănător.

Dar în ciuda succesului, Raresh a rămas mereu același tip cu o modestie aproape dezarmantă, focusat pe delivery-ul său și pe mulțumirea publicului.

Contrar altor artiști care, după ce au gustat un pic din delicioasa budincă a faimei au devenit influenceri și s-au focusat intens pe imaginea lor tocmai pentru a crește volumul conturilor din bancă, în încercarea disperată de a garanta succesul următoarelor producții muzicale, Raresh a rămas fidel principiilor de bază cu care și-a început cariera. Câte branduri vestimentare promovează Raresh? Cât de des l-ați văzut la emisiuni televizate sau câte interviuri de-ale lui ați întâlnit în news feed-ul de pe platformele de social media? Nu, toate astea nu l-au interesat și nu-l interesează pe Raresh.

În schimb, în 2010 și 2011 băcăuanul a fost nominalizat la premiile DJ Award, cele mai importante premii decernate anual celor mai buni artiști de muzică electronică, la secțiunile Break Through, în 2010 (unde au mai fost nominalizați Zip, Seth Troxler, Gui Boratto sau Marcel Dettmann n.red), respectiv Best Down Tempo DJ, în 2011 (premiu câștigat de Nightames on Wax, dar cu Zip, Seth Troxler, Gui Boratto sau Marcel Dettmann în continuare în lista nominalizaților n.red.), fiind evident că românul este unul dintre cei mai buni DJ din lume. Și asta contează, în definitiv.

Considerând că e simplu (deși nu e, hai să fim serioși, altfel o făceam cu toții n.red.) să fii DJ și că pentru a fi realmente considerat artist trebuie să produci propria muzică, Raresh a acordat de-a lungul timpului o atenție sporită producțiilor. Asta, pe lângă digging, fiind un expert în a aduce la suprafață și promova artiști nou apăruți pe scenă sau care încearcă să își facă un nume sau piese de mult uitate, care nu și-au pierdut deloc din farmec sub bagheta sa, în seturile sale.

Vivaltu și Dry Tool sunt, probabil, cele mai cunoscute piese ale sale, dar nu asta l-a interesat neapărat pe artistul Raresh. Ci să creeze ceva realmente calitativ, ceea ce a și făcut de fiecare dată când s-a închis în studio. Diversele colaborări și remixuri realizate de-a lungul carierei sale întinsă pe aproape dău decenii stau mărturie în acest sens.

Totuși, seturile lui, solo sau alături de Ricardo ori de prietenii săi Rhadoo și Petre Inspirescu sau Prâslea (alături de cale a format duo-ul Prâslesh n.red.) reprezintă adevărata probă a valorii acestuia pe plan muzical.

Cu un sound mai degrabă subtil și liniar, înclinat spre filtre muzicale și trucuri de fader, muzica lui Raresh a atras de fiecare dată mase mari de oameni la toate event-urile la care a luat parte, indiferent dacă vorbim despre festivaluri grandioase ori dimpotrivă, de petreceri private. Până și modul în care se manifestă în spatele pupitrului este unic, aplauzele sale și mulțumirile dese aduse publicului transformându-l într-un fan favorite fără prea mare efort.

Deși a preferat întotdeauna o mulțime mai restrânsă, focusată pe muzică în detrimentul atmosferei din jur, încercăm să ne gândim la un festival major la care să nu îl fi avut pe Raresh printre invitați și ne este imposibil să găsim unul. Iată de ce ne mândrim cu el și iată de ce ne este atât de simplu să găsim raze de speranță chiar și în cele mai negre timpuri, bucurându-ne de muzica lui așa cum se bucură și el atunci când ne vede dansând nepăsători și voioși datorită muzicii pe care ne-o oferă.

Leave a comment