Partizan, The Amsterdams și DJ Vasile, sâmbătă la Tîrgu-Mureș

Tîrgu-Mureș, sâmbătă 11 iunie, ora 19. Ziua Noastră. Sau, mai exact, Festivalul Ziua Noastră. Se întâmplă într-unul din cele mai dinamice spații din oraș – curtea fostei Uzine Foto, din cartierul Unirii.

Iar acesta nu e un anunț, e o invitație pentru tine, să te alături unei zilei dedicată ție și prietenilor tăi. Noi pregătim terasa și punem la rece din timp publicațiile artizanale de la Beerblioteca. Asta pentru că te așteptăm să-ți începi vara cu niște concerte bune, aproape ca pe vremuri. Sau, cine știe, poate chiar mai bine.

Cine, ce?

După ce ne răcorim cu o bere, încep concertele. Partizan, The Amsterdams și DJ Vasile. Trei trupe, trei stiluri, trei experiențe radical diferite, una mai energizantă decât cealaltă.

The Amsterdams. Prima trupă de indie, rock, pop – un melanj de inspirație britanică, însă 100% românesc, înființat în 2005, care a reușit să-și asigure o vizibilitate internațională prin participarea la multiple festivaluri (inclusiv la Tîrgu-Mureș la Peninsula 2008) și concerte. The Amsterdams exprimă ideea de spirit liber în toate sensurile. Până în prezent au reușit să imprime 5 albume, cele mai ascultate piese în România fiind „Taking care of Anna”, „Chasses by the housewises”, „Petrolize all mice” sau „Summertime”. Piesele „Petrolize All Mice” și „Sufferinf and Surfing” au fost difuzate de BBC 6. Au participat la Festivalurile Europa Vox din Franța, Mood Festival din India, la concerte turneu în Marea Britanie, Franța, Spania, Italia, Ungaria, Cehia, Olanda și India. Au cântat în deschidere la The Cramberries, Handsome Furs, Wolf Parade și Rosette.

Partizan. Deși e înființată în 2001, trupa e desprinsă practic din Timpuri noi, formație înființată încă din 1983. Artan & Răzvan (Suedezu) + Andrei și Adi în formula actuală. Dacă ai o minimă idee despre rock-ul românesc, n-ai cum să nu fi auzit de ei. Cântă un post punk / industrial / rock absolut unic și inconfundabil. „Fata Mea”, „Dușmănia”, „Păpușea Masculină”, „Banii”, „Perfect”, „Android Leontin”, „Am cu ce”, „Albele furtuni”, „Șah” sunt piese care se pot auzi adesea în concertele lor. Iar dacă aveți noroc, poate și cover-ul după piesa „Hurt” de la NIN, dar asta numai la ocazii & pour les connaisseurs. Formația a avut un parcurs relativ sinuos, destrămându-se și reînființându-se de mai multe ori, însă iată că 2022 o găsește în „formula clasică”.

DJ Vasile. Sau Lucian Stan. Tipul care face muzică electronică aproximativ de tot atâta timp de când a apărut ea în România. A debutat în 1990 ca realizator radio și cam tot de atunci s-a ales cu pseudonimul DJ Vasile. În `92 pune bazele primului proiect muzical – Matze, iar de prin `93 începe proiectul emisiunii radio „Zona Liberă”, cam singura și cea mai complexă producție media dedicată muzicii electronice din FM-ul de la noi. Este acolo când apare d&b-ul la noi, dar este acolo și când Șuie Paparude scoate albumul lor de debut, în 1995. De fapt, DJ Vasile e acolo cam la toate momentele cheie din muzica electronică românească, pentru că nu degeaba toată lumea leagă numele lui în aceeași frază de termenii veteran și muzică electronică.

Pe scurt, uite cum facem până sâmbătă…

…când ne vedem, bineînțeles, la Festivalul Ziua Noastră, la uzina foto, cu concertele care încep de la ora 19. Deci, până atunci uite ce îți recomandăm:

Ne vedem sâmbătă, da?

5/5 - (1 vote)

Leave a comment