NEUROTRANSMIȚĂTORUL MINUNE DOPAMINA “CAUZEAZĂ” STARE DE BINE ȘI ÎȚI STIMULEAZĂ ENERGIA MENTALĂ
Se vorbește tot mai mult în zilele noastre despre rolul și importanța neurotransmițătorilor care ne influențează starea de spirit, performanțele, gândurile. Se vede un interes tot mai crescut spre psihologie și dezlegarea misterelor minții, o cunoaștere mai bună a acestor aspecte ne va ajuta să avem o viață mai frumoasă din toate punctele de vedere, iar zumzetul din capul nostru se va potolii și va lăsa loc unei existențe echilibrate.
Azi vom vorbi puțin despre, poate cel mai popular neurotransmițător, dopamina. Dopamina este o substanță chimică din creier folosită de corp pentru a-ți influența starea de spirit și sentimentele de recompensă, funcția superioară și motivația. De asemenea, te poate ajuta să-ți menții concentrarea și determinarea atunci când lucrurile devin dificile și voința se clatină.
În plus, vei găsi în textul de azi câteva modalități de a crește dopamina.
Întrucât nivelurile de dopamină sunt legate de sănătatea generală a corpului în multe feluri, este imposibil să separi motivația și concentrarea de starea generală a organismului și de capacitatea de a-ți atinge obiectivele.
SPORTUL
Crește-ți dopamina făcând sport, plimbări în natură, dansează, joacă-te cu cățelul, aleargă în parc. În plus, exercițiile fizice îmbunătățesc starea de spirit și sporesc nivelul de endorfină.
NUTRIȚIA
Trebuie sa fim foarte atenți la alimentele pe care le mâncăm, exista o serie de alimente care ne ajută creierul să funcționeze mai bine, așa numita hrană pentru creier. Corpul tău creează dopamină pe baza aminoacizilor din corp. Aminoacizii se găsesc în alimente precum ouă, soia, carne de vită, lactate și leguminoase. Studiile arată că un consum de alimente bogate în proteine crește cantitatea de dopamină pe care corpul o produce. În schimb, dacă ai o dietă slabă în proteină să nu te miri de ce nu prea ai energie și ești mai mereu obosit. Consumă cât mai multe probiotice, care sunt excelente pentru sănătate.
MUZICA
Starea de spirit pe care ți-o poate genera muzica este încă un factor ce poate contribui la creșterea nivelului de dopamină. Indiferent de genul de muzică pe care îl preferi, aceasta este un medicament pentru creier, unul relaxant. Sunt bine cunoscute efectele terapeutice și vindecătoare ale muzicii, ajutand la eliminarea stresului și centrarea spre interior, spre sinele fiecăruia dintre noi. În momentul în care ascultăm muzica preferată, creierul eliberează dopamină, supranumită şi „hormonul plăcerii‟. Tocmai din acest motiv, o anumită piesă ne poate da senzaţia de plăcere sau de fericire şi vrem să o reascultăm ori de câte ori avem ocazia. Anumite genuri muzicale vă pot ajuta la îmbunătățirea dispoziției afective, vă pot relaxa sau pot contribui la creșterea productivității.
De asemenea, atunci când creează muzică, creierul artiștilor secretă, într-o cantitate mai mare, hormonii responsabili pentru fericire. Compoziția muzicală, dansul sau cântatul duc la eliberarea de endorfine.
RÂSUL
Râsul alături de un prieten sau de o persoană dragă este una dintre cele mai bune activități pentru stimularea creșterii de hormoni ai fericirii. Râsul vă poate ajuta să reduceți sentimentele de anxietate și stres și vă poate îmbunătăți dispoziția afectivă prin creșterea nivelurilor de dopamină și endorfine. În plus, vizionarea unui film amuzant ajută la ridicarea nivelului de serotonină.
MEDITAȚIE
Meditația are nenumărate beneficii asupra stării noastre de bine, cele mai importante fiind îmbunătățirea somnului și reducerea stresului, datorită stimulării producerii de dopamină. De asemenea, orele de yoga și/sau de mindfulness contribuie la gestionarea gândurilor, precum și la menținerea sănătății fizice.
Conștientizarea unui dezechilibru hormonal și înțelegerea surselor acestuia ne poate ajuta în prevenirea unei posibile scăderi a calității vieții. Vedem, așadar, că DOPAMINA este responsabiă pentru starea noastră de bine. Vestea bună este că o putem menține la un nivel optim, respectând câțiva pași simpli.
Ne dorim prin aceste articole sa avem o comunitate educată și sănătoasă!
Leave a comment