Interviu exclusiv cu DJ-ul și producătorul Anna Tur

E născută în Ibiza, e unul dintre artiștii care a descoperit o conexiune puternică cu muzica, încă din copilărie, are „sufletul și sângele unui adevărat DJ” după cum ea însăși se descrie. Numele ei este Anna Tur, are 36 de ani, este DJ de peste 10 ani, iar de doi ani și-a descoperit pasiunea pentru producția electronică. Este General Manager la postul de Radio Ibiza Global, deținător de label – Illusion Music și este indrăgostită de sound-ul house, melodic techno, beat-urile cu groove care se aud în DJ set-urile sale.

Anna Tur se descrie ca o tipă plină de energie.

În urmă cu 11 ani l-a descoperit pe Luciano, un artist care a fascinat-o și a fost sursă de inspirație pentru debutul ei în lumea muzicii electronice. În anul 2009 a avut primul gig în legendarul Space Ibiza, unde a fost Guest pentru rezidentul clubului, la aceea vreme, Camillo Franco. Clubul Space a căștigat de cinci ori trofeul la categoria „Best Club in The World” în cadrul International Dance Music Awards: 2005, 2006, 2012, 2013 și 2014.

După live set-ul din Space, Ana Tour a intrat în circuitul de club la nivel mondial, având gig-uri din Andora în Argentina, Chile, Croația, Germania,

Grecia până în Peru, Statele Unite, România sau Marea Britanie. A reușit să facă ceea ce și-a dorit cel mai mult: să fie DJ.

Anna Tur are un motto personal: „familia e pe primul loc”. A primit susținerea totală a familiei care a fost și o sursă de inspirație în cariera ei, dar a reușit să își atingă și un obiectiv personal, acela de a lăsa o moștenire autentică, de a fi un artist respectat și iubit.

Anna nu este genul de DJ cu apariții de club de luni până joi, fiind preocupată de latura sa artistică și de munca de radio pe care o face de joi până duminică. Funcționează ca un ceas elvețian, este foarte atentă cu timpul ei, reușind să fie perfectă în tot ceea ce face: a găsit echilibrul între a fi DJ, Director de Programe la Ibiza Global Radio, de proprietar de label Illusion Music și viața de familie. Adoră să-și petreacă timpul liber în natură, e locul perfect de evadare.

Una dintre cele mai frumoase experiențe de festival le-a trăit in 2019 în Cluj-Napoca, la ediția aniversară UNTOLD.

Am stat de vorbă cu Ana, intr-un interviu onest despre viață, muzică, inspirație, evoluția industriei electronic dance music, despre muncă și vacanțe, despre familie și prieteni.

  1. Te-ai născut și ai crescut în Ibiza. Cum a fost copilăria și adolescența ta?

Sunt născută acolo, mi-am petrecut aprope toată viața în Ibiza, cu excepția perioadei în care am fost studentă, în Barcelona. Mi-am luat diploma în Publicitate și PR.

Relația cu muzica a venit natural, încă de când eram un copil. Părinții mei lucrau la radio, am ascultat tot timpul muzică, din toate genurile.

Tatăl meu este fondatorul Ibiza Global Radio, el este cel care mi-a alimentat pasiunea pentru muzică. El m-a ajutat să analizez comportamente și situații. Am descoperit că și cei mai experimentați artiști pot fi emoționați când ajung la radio.

  1. Când și cum ai simțit că ești atrasă de muzică?

Sunt manager la Ibiza Global Radio de 15 ani. Eu am 36, toată copilăria mea a fost despre muzică, toată viața mea am lucrat cu și pentru muzică. Îți poți imagina toate situațiile pe care le-am întâlnit? A trebuit să învăț mult, am avut parte și de dezamăgiri. Am fost nevoită să învăț că în această lume sunt doar câțiva oameni care-ți sunt prieteni și pe care poți conta. Mai mult decât atât, e o profesie în care toată lumea vrea să fie No 1. Adevărul e că educația primită în familie, colegii și prietenii mei m-au făcut un om fericit. Sunt DJ de 10 ani, iar de doi am început să produc muzică.

  1. Când ai știut că vrei să fii DJ?

Cred că a fost un mix de situații: pe de o parte a fost Ibiza Global Radio și momentul în care l-am descoperit pe Luciano, un om pentru care am o admirație deosebită. Prima oară a fost la Ushuaia, în Ibiza, un beach club micuț la acea vreme. O căsuță acoperită cu stuf, undeva între palmieri, câteva baldachine… Acolo am trăit una dintre cele mai frumoase experiențe în relația mea cu muzica. A fost ca o călătorie și când spun asta mă refer la intensitatea emoțiilor mele. Adevărul e că set-ul lui Luciano m-a scos din minți și mi-am spus că vreau să fac același lucru pe care îl face și el. Ce ritm, ce muzică, felul în care dansa în micuța lui cabină de DJ! Din acel moment am început să mă joc, foloseam oale și tigăi acasă, am construit o cabină – fără știrea părinților mei – și am descoperit câteva echipamente vechi, scoase din uz de la radio. Așa am început să ascult și să pun muzică, de atunci și până acum.

      4. Cum a fost primul tău gig?

O, cum să uit acel moment? A fost în 2009, în Space Ibiza, am fost invitată de rezidentul clubului de la acea vreme, Camilo Franco. La începutul sezonului de vară în Ibiza avea propria petrecere, One Night With. Am fost invitată de câteva ori. A fost dependență pentru muzică, încă de atunci. Îmi amintesc de asemenea că primul DJ care a fost alături de mine, la debut, a fost Cristian Valera, căruia vreau să-i mulțumesc încă o dată pentru susținere!

  5. Cine te inspiră?

Familia mea, perioada pop-rock a anilor ’80 și ’90.

 6. Cum te simți când ești pe scenă?

Iubesc acel moment, dar special pentru mine e momentul de dinainte, simt că am o mare responsabilitate. Încerc să ofer ce e mai bun din mine. Mă uit la cei care vin să-mi asculte set-urile, mă pun în locul lor și mă intreb: Ce aș vrea să ascult dacă aș fi acolo, lângă ei?

Sunt o tipă tehnică, încerc să mă adaptez de fiecare dată, în funcție de locul în care mă aflu: festivaluri, cluburi mari, mici… fiecare spațiu cere un anume tip de sunet, iar tu ca DJ trebuie să știi totul despre asta.

  7. Care este părerea ta despre femeile care sunt DJ? Cum e să fii implicată intr-o industrie dominată de bărbați?

Întotdeauna am considerat că totul depinde de propria educație, de nivelul de pregătire, de caracter, de respectul față de ceilalți. Nu e neapărat despre a fi bărbat sau femeie. Sincer, prefer să fiu înconjurată de bărbați. Ei sunt ceva mai simpli… am debutat în această carieră într-o perioada în care femeile DJ erau o minoritate. Nu pot să spun că nu am fost respectată doar pentru că sunt femeie.

Cred că genul, feminin ori masculin, nu este relevant. Cred că e vorba despre o combinație de muncă asiduă, și mai multă muncă, momentul potrivit, oamenii care cred în tine și lista poate continua cu… și mai multă muncă.

 8.  Cum crezi că s-a schimbat scena muzicii electronice? Cum era când ai început tu și cum e acum?

Am sentimentul că atunci când mi-am început cariera era mai multă spontaneitate, era mai multă libertate. Acum e despre profesionalism. Cred că lucrurile s-au schimbat într-un ritm alert.

Adevărul e că oamenii au evoluat, noi ca ființe ne-am schimbat prioritățile, preferințele, totul se schimbă de la o generație la alta. Au apărut noi genuri în muzică, altele care păreau uitate au revenit, au apărut noi trenduri. Cheia este, din punctul meu de vedere, capacitatea de a te adapta la fiecare moment. Lucrăm împreună, suntem profesioniști, avem idei clare, investim timp și bani și planificăm totul cu multă grijă.

9. Despre publicul de azi ce părere ai?

Era digitală, nivelul de profesionalism la care a ajuns industria muzicii electronice, cluburile… toate acestea au schimbat complet și percepția publicului. Modul în care ei acționează, comportamentul lor, este diferit.  Dar nu mă pot plânge de asta, de obicei sunt oameni foarte calzi, dornici să se distreze și să danseze. România este un exemplu pentru un astfel de public; românii știu cum să se distreze.

 10. Cum te-ai descrie?

M-aș descrie ca o persoană veselă, sinceră, recunoscătoare pentru tot ceea ce mi se întămplă, sunt prietena prietenilor mei, sunt perfecționistă și constantă. Lucrez ca DJ și sunt manager la Ibiza Global Radio. Noțiunea de DJ și managementul Ibiza Global Radio s-au schimbat, iar în ultimii doi ani am evoluat în permanență. Până la acel moment, DJ-ii lucrau sporadic, mai mult în Europa decât în Spania (excepție face Ibiza, desigur), dar am reușit ca în acești doi ani să ne dezvoltăm, să avem evenimente, și nu e vorba despre vreun truc. E despre a avea grijă de noi, despre a avea o viață ordonată, o minte limpede, am reușit să descoperim acele lucruri care ne ajută să ne deconectăm chiar și pentru câteva momente, să avem puțin timp pentru noi. În cazul meu, astfel de momente sunt foarte puține. Am profitat de fiecare oportunitate pentru a mă relaxa, pentru a mă odihni. Încerc să echilibrez munca de manager la Ibiza Global Radio, proiectele artistice în care sunt implicată cu momentele în care ies în natură.

La casa părinților mei există o mini-fermă, ori de câte ori merg acolo îmi place să hrănesc caprele și găinile, e ceva care mă ajută, dincolo de sport, meditație sau pilates. Am descoperit această modalitate simplă, la îndemâna oricui, de a mă refugia în natură.

De joi până duminică mă concentrez exclusiv pe latura mea artistică, în restul timpului sunt focusată pe acest proiect Ibiza Global Radio. Când cineva vine la mine să vorbim, eu nu sunt DJ, iar dacă insistă încerc să schimb subiectul. E singurul mod în care pot merge mai departe.

 11. Ai propriul label. Cum te-ai hotărât să îl faci și cum merge?

Totul a venit în urma cerințelor pieței. E ceva ce mi-am dorit întotdeauna să fac, e posibil să fi anticipat asta pentru următorul motiv pe care îl voi dezvălui. Mereu sunt înconjurată de colaboratori buni și profesioniști precum Davina, Toni Moreno, Izan Hesse… nu sunt producător și nici nu pretind că sunt unul. Am sufletul și sângele unui DJ adevărat. Îmi place să fac publicul să se bucure de piesele selectate de profesioniști, care își dedică multe ore și eforturi producției. Acesta este un subiect pe care îl abordez cu prietenul meu Javi Ferrer de la Métrica Studios. Dar mie îmi este greu să stau locului mai mult de două ore, sunt prea plină de energie.

 12. Ești artist, DJ și producător, general manager la Ibiza Global Radio, proprietar de label, Illusion Music. Cum ai descrie parcursul tău până în acest moment?

Ca pe o călătorie nebună, cu mult efort, muncă asiduă.

 13. Care e motto-ul tău?

Familia înainte de toate.

14. Care sunt planurile tale de viitor?

Mi-aș dori să las o moștenire, să fiu acel artist care vine din această insula – Ibiza, care este privită în toată lumea cu dragoste și respect. Nu înseamnă ca dacă ești “rezident în Ibiza” lumea e plină de oportunități, uneori e chiar un dezavantaj, e dificil să îți construiești un renume internațional. Sunt puțini artiști din Ibiza care au gig-uri pe insulă, e cam aiurea, dar se pare că a fi DJ în afara insulei e întotdeauna mai bine.

15. Ai ajuns la cele mai mari festivaluri și cluburi din lume. Am avut șansa de a te vedea și în România, la UNTOLD. Ce părere ai despre festivalul UNTOLD?

Am tot spus lucrul ăsta în mai multe interviuri, UNTOLD pentru mine a fost cea mai bună experiență pe anul 2019. Galaxy este o scenă minunată, ce profesioniști, ce public, ce sound, ce producție… m-am îndrăgostit de acest festival! Sper să revin în acest an.

Rate this post

Leave a comment