Ghid de recuperare după un festival

Sezonul festivalurilor s-a terminat, dar trebuie să știm cum să ne recăpătăm forțele după câteva zile de distracție. Chiar și o noapte întreagă de dansat poate fi greu de recuperat zilele următoare.

Dansatul toată noaptea, miile de pași, băutul de mult prea mult alcool și toate acestea pe doar câteva ore de somn este evident că poate avea efecte asupra bunăstării tale și te pot face să te simți nu la fel de entuziasmat pentru săptămâna ce urmează.

Chiar dacă nu realizăm, corpurile noastre intră într-un proces de recuperare intensă, iar noi trebuie să îl susținem, la fel cum ne-au susținut și ele pe parcursul nopții. Iată câteva metode recomandate de specialiști:

  • Recuperează orele de somn pierdute

Se spune că este somnul pe timpul nopții este cel mai bun pentru creierul nostru, dar dacă ai fost la un festival știi deja că somnul nu este o prioritate. Odihna este cel mai bun mod de recuperare. În timpul somnului, corpul se liniștește și se axează pe reconstruirea de celule pentru următoarea zi. Încearcă să îți creezi un spațiu în care vei dormi cel mai adânc. Poți face asta stingând toate luminile. Dormi cât de mult poți. Dormi în drum spre casă, pe mașină, pe avion, dormi oriunde reușești.

  • Adu-ți la un nivel normal chimicalele din creier

În dimineața de după, există riscul ca creierul tău să fi uitat să producă serotonină de unul singur. Sunt necesare câteva zile pentru ca să-și revină la normal. Pe parcursul acestora, viața poate fi greu de suportat. Din fericire, oamenii de știință au descoperit feluri în care putem să favorizăm producția de serotonină. Suplimentele recomandate sunt 5-HTP, Saffron, Folate, L-Tryptophan, Vitaminele B6 & B12. Toate sunt produse deja natural în corpul nostru, dar suplimentele sunt făcute să ofere un boost în cazul deficiențelor.

  • Hidratează-te

Alcoolul este diuretic, ceea ce înseamnă că elimină apă din corp. Un studiu arată cu șase pahare de vin rezultă la pierderea a până la 24 de pahare de apă din corp. Hidratarea trebuie să se întâmple și în timpul, dar și după festival. Pe lângă apă, sucurile naturale și alimentele cu un înalt nivel de apă ajută, cum ar fi castravetele sau pepenele roșu. Hidratarea este importantă și pentru scoaterea toxinelor care s-au adunat în organele vitale, iar dacă nu bei destulă apă zilele de după festival, s-ar putea să simți dureri la nivelul ficatului. De asemenea, încearcă să eviți cafeaua, singurul lucru pe care îl face e să îți facă corpul și mintea să creadă că ai energie.

  • Ai grijă de ficatul tău

După festival, ficatul tău va fi ocupat cu eliminarea toxinelor din organism. Pentru a face asta într-un mod efectiv, ficatul are nevoie de amino acizi, prezenți în sursele de proteină, dar și sulf, regăsit în verdețuri. Carbohidrații, cum ar fi pâinea sau pastele, nu vor fi suficiente, chiar dacă cu toții avem poftă de McDonalds în ziua de după party. „Micul dejun al campionilor” de după petrecere poate să fie compus din ochiuri și o garnitură verde, cum ar fi spanacul.

 

  • Dacă te simți epuizat

Este timpul să dai corpului tău niște vitamine. Suplimentele de vitamina B sunt perfecte pentru a-ți ridica energia la nivele normale și în același timp și pentru a transforma mâncarea în energia de care corpul tău are nevoie. Alt supliment ar fi Co-enzima Q10, care ajută celulele să creeze energie. Co-enzima Q10 este produsă și de corpul nostru, iar maximul de producție este atins în jurul vârstei de 21 de ani. Un alt supliment recomandat de doctori este suplimentul de ciupercă Cordyceps Mycelium, care conține vitamine, minerale, proteine și fibre, deci ajută la creșterea energiei.

  • Dacă te simți obosit și te dor mușchii

Febra musculară poate să apară după nopți întregi de dansat și mișcare. O baie caldă, niște sare epsom (sulfat de magneziu) și un supliment de magneziu s-ar putea să fie de folos. Un pont ar fi să găsești magneziul cu absorbție de 100% în organism. Durerea la nivelul picioarelor sau tălpilor este efectul unor micro-rupturi musculare care au loc când este pusă prea multă presiune când dansezi sau umbli.

  • Dacă te simți copleșit și anxios

Lipsa de somn și 72 de ore de distracție îi pot face pe unii să se simtă anxioși și depășiți când se gândesc că trebuie să se apuce de muncă în curând. După festival s-ar putea să-ți prindă bine puțin timp în aer liber, afară. Cel puțin două ore din timpul tău de recuperare ar trebui să fie afară, dar nu trebuie să faci neapărat nimic. Lumina soarelui e suficientă. Experții susțin că o plimbare de 20-30 de minute ajută la balansul normal al chimicalelor din creierul tău.

 

Un lucru este sigur, până și cel mai sănătos om de pe planetă are de tras după un festival, deci nu te gândi că corpul tău nu va simți efectele de după un weekend întreg de petreceri. Totuși, sfaturile prezentate te pot ajuta să îți recapeți energia.

Rate this post

Leave a comment