Digging for that perfect vinyl sound (I)

Se spune că dacă iubești cu adevărat muzica, o asculți în format vinyl. Părea că vinilurile au devenit învechite odată cu apariția casetelor audio și, mai apoi, a audio cd-urilor. Păreau atât de uitate, încât mulți considerau că ascultatul muzicii în acest format implică mai degrabă snobism decât simplă apreciere a sunetului clar, original, al muzicii.

Trăim vremuri în care gratificarea instantanee e o parte naturală a vieții noastre. Cu MP3 și alte formate digitale similare, nu trebuie să faci mare lucru pentru a te bucura de muzică.

Ba mai mult, o poți descărca din confortul propriului fotoliu sau o poți asculta live de pe diverse platforme de streaming pe telefon sau laptop.

Ai nevoie doar de o conexiune stabilă la internet, lucru cel puțin la îndemână pentru toată lumea în 2020.

Ei bine, vinilul reprezintă complet opusul. Trebuie să ai o placă turnantă configurată corect, înregistrări curățate în prealabil. Placa turnantă, în general, nu necesită difuzoare suplimentare, dar dispozitivele moderne oferă posibilitatea de a conecta difuzoare externe. Volumul poate fi ajustat încontinuu, după bunul plac.

E totul foarte retro și natural în același timp. Fără urmă de îndoială, există ceva aparte în întregul ritual de ascultare a muzicii pe vinil. Pentru că transformă muzica în sine din sunet de fond în element central al oricărei activități, permițându-ți astfel să o apreciezi mai mult.

Vinyl-ul nu permite salturi de la un cântec la altul sau posibilitatea de a face playlist-uri după bunul plac. Nu, pe vinyl asculți albumul complet fix așa cum l-a gândit artistul.

Atâtea aparente neajunsuri și totuși industria de muzică electronică se bazează pe vinyl-uri, iar DJii cei mai apreciați sunt cei care pun muzică de pe acest format. Și se pare că o fac din două motive de căpătâi: în primul rând, din motive sentimentale.

”Veteranii” cel mai probabil au crescut cu muzică pe vinil și le este mai la îndemână să continue în acest tip.

Majoritatea au colecții întregi de discuri și e o plăcere pentru ei să facă digging prin magazinele specializate sau prin propriile rafturi pline atunci când își stabilesc playlist-urile pentru următoarele gig-uri.

Ar mai fi și latura tehnică, întrucât e greu să părăsești aparatura cu care ai crescut, metodologia ce vine de la sine prin aceste practici și delivery-ul în sine.

 

Sunt destui care pun în față calitatea formatelor electronice în detrimentul vinyl-ului clasic, dar industria continuă să se dezvolte, totuși, în această direcție retro. Și asta chiar dacă pandemia cauzată de COVID-10 are urmări serioase asupra industriei, un exemplu în acest sens fiind reprezentat de Amazon, care oprește momentan absolut toate comenzile noi de CD-uri, vinyl-uri și alte mărfuri muzicale.

Comenzile deja existente sunt onorate, produsele deja existente în inventar deja stocate în depozitele Amazon vor continua să fie livrate, dar gigantul de retail nu va aduce produse noi in stoc pe parcursul următoarelor luni.

Această decizie vine ca urmare a necesității eliberării de livrarea comenzilor de articole considerate neesențiale, întrucât Amazon se concentrează pe reînnoirea stocului de consumabile de uz casnic și medical, care sunt prost gestionate în timpul crizei cauzate de noul coronavirus.

Din fericire pentru noi, cei pasionați de muzică, platformele comerciale specializate în comerțul de vinyl-uri respectă absolut toate comenzile, shopping-ul online fiind încă în floare. Recomandat, chiar, în aceste vremuri tulburi, în care contactul uman trebuie pe cât posibil evitat.

Zilele următoare vom reveni cu o serie de recomandări din partea noastră în ceea ce privește discurile care nu ar trebui să lipsească din colecția ta personală de vinyl. Stay tuned!

Rate this post

Leave a comment