Destinul trist al unui festival sortit eșecului: Fyre Festival
Ceea ce trebuia să fie o sărbătoare a opulenței și exclusivismului s-a transformat într-un fiasco și s-a lăsat cu condamnări la închisoare și pierderi bănoase uriașe. Unul dintre cele mai catastrofale eșecuri ale unui festival din istorie și nu exagerăm deloc când afirmăm asta.
Vorbim, desigur, despre Fyre Festival, ai căror cofondatori, Billy McFarland şi rapperul Ja Rule (al cărui nume real este Jeffrey Atkins) au promis distracție pentru milionarii interesați de senzații tari pe o insulă exotică din Bahamas, care i-a aparținut lui Pablo Escobar, plaje pline cu fotomodele și porcușori sălbatici, cazare în domuri moderne, geodezice și ecofriendly, mâncare preparată de cei mai buni bucătari și un lineup cu artiști recunoscuți pe plan mondial, precum Major Lazer, G.O.O.D. Music, Migos, Blink 182, Claptone, The Diplomats, Ludacris și mulți, mulți alții (lineup-ul e convingător).
Pentru a beneficia de garanția succesului, evenimentul a fost promovat de numeroase top-modele celebre, precum Bella Hadid, Chanel Iman şi Emily Ratajkowski, care au numeroşi admiratori pe Instagram și fac bani serioși din promovarea oricărui produs/persoana/loc/eveniment din lume. Kilye Jenner a primit peste 250.000$ pentru postările sale de pe Instagram legate de eveniment. Evident, înainte ca festivalul să aibă loc.
Promo-ul festivalului a fost de vis:
…deși ne îndoim că publicul Avimag gustă astfel de experiențe. Totuși, în ciuda faptului că cel mai ieftin bilet la festival costa 1500$, iar cel mai exclusivist pachet VIP ajungea la 250.000$, evenimentul a fost sold out, iar asta e tragicomic. Arată cât de superficială e lumea în ziua de azi și cât de mult contează imaginea pentru anumiți oameni. Mulți oameni, din păcate.
Trebuiau să fie două săptămâni de muzică bună, petreceri pe plajă și în zone extrem de pitorești, cu mâncare bună și cu acțiuni diverse de socializare și petrecere cât mai constructivă a timpului. Nu lipseau din rețetă și diverse acțiuni de protejare a mediului, promise de către organizatori vizitatorilor.
Până la urmă, tinerii petrecăreți de bani gata s-au trezit pe o insulă care, în realitate, nu aparținuse niciunui druglord, ca să nu mai vorbim de Pablo Escobar, o insulă deloc exotică, în afara faptului că se afla în Bahamas, ba chiar o insulă descrisă de cei prezenți ca fiind plină de gunoaie. Billy McFarland (în dreapta) urma să aibă destule probleme din cauza asta.
Zona de lux (în stânga) gândită pentru consumul mâncărurilor ”preparate de cei mai mari chefi ai lumii” a fost, în realitate, mai degrabă asemănătoare cu food-court-ul improvizat de la Solar Seeds, iar mâncarea? Mult mai bună la Zilele
Târgumureșene, poftiți și dovada, imaginea fiind făcute la fața locului de către diverși tineri prezenți la festival.
Mai mult decât atât, zona destinată festivalului a fost închisă cu lacătul și oamenii deja intrați în festival nu au mai avut posibilitatea de a părăsi zona. Practic, mii de persoane s-au trezit închise pe insula Exumas, din Bahamas, pur și simplu.
Grupuri numeroase de modele de pe Instagram au fost forţate să se adăpostească în aeroporturile de pe insulele învecinate, după ce au ajuns la faţa locului şi au descoperit o penurie îngrozitoare de alimente, localnici violenţi, spaţii de cazare ce oferă condiţii înspăimântătoare şi câini vagabonzi care mişunau în zonă.
Aflând că organizatorii au păcălit oamenii, trupele s-au retras una după cealaltă și astfel festivalul nu a mai avut loc. Până la urmă, oamenii au fost eliberați și s-au întors acasă. Ce a urmat, e lesne de prevăzut. O groază de cereri de rambursare a biletelor, o suită de procese penale, inclusiv unul cu 47 de pagini de acuzație, în care au fost cerute despăgubiri în valoare de 100.000.000$.
Până în vară, fuseseră acordate despăgubiri participanților în valoare de peste 4 milioane de dolari.
Billy McFarland a recunoscut că a fost depășit de situație, că a mințit sponsorii și că a organizat evenimentul fără să dețină bugetul inițial de organizare. A fost condamnat la închisoare în vara acestui an, pentru fraudă și spălare de bani, deși anunța pompos la începutul anului că toți cei care și-au cerut banii înapoi după ediția din 2017 vor beneficia de bilete VIP gratis la ediția din 2018 (?).
Și chiar se anunțau planurile celei de-a treia ediții ipotetice a Fyre Festival, în 2019. Ja Rule a scăpat ca prin urechile acului de o condamnare, deși imaginea lui a fost postată pe toate canalele de promovare, însă acuzațiile la adresa lui au fost retrase după ce s-a demonstrat că rolul lui în organizarea evenimentului nu implica altceva decât o lovitură de imagine.
Evident, festivalul nu va mai avea loc niciodată. Dar de Fyre Festival vom auzi și în 2019, deoarece Hulu și Netflix vor lansa o serie de documentare ce vor prezenta în detaliu fiasco-ul numit Fyre Festival 2017 și urmările sale. Pe 18 ianuarie 2019, Netflix va lansa filmul Fyre, regizat de Chris Smith. Documentarul va oferi telespectatorilor o “imagine de primă mână a dezastrului numit Fyre Festival”. Trailerul e senzațional:
În 2019, Hulu intenționează să lanseze un serial documentar, produs de Billboard și Cinemart. Acesta va include și interviuri cu localnici, vânzători, investitori și, desigur, participanții la festival, care au rămas blocați într-unul dintre cele mai scandaloase eșecuri de acest gen, din toate timpurile.
Mai jos regăsiți un video în antiteză între ce se prezenta publicului și ce i s-a oferit în final publicului prezent la Fyre, în 2017. Să sperăm că nu veți trece niciodată prin experiențe atât de neplăcute la festivalurile sau petrecerile la care veți ajunge în viitor.
Leave a comment