Despre Uzina Foto din Târgu Mureș

Uzina Foto, situată în Târgu Mureș, a fost un pilon al industriei fotografice din România în perioada comunistă. Fondată în anii ’80, uzina a fost rezultatul unei colaborări cu japonezii de la Fujitsu și a reprezentat un punct de referință în producția de materiale fotosensibile. Cu o suprafață impresionantă de aproximativ 7 hectare, uzina cuprindea numeroase hale și o clădire centrală de mari dimensiuni, iar cladirea principala are o inaltime de 55 metri, care, conform standardelor de construcție, este proiectată pentru a rezista la un cutremur de 9,4 grade pe scara Richter.


În 20 iunie 1978 Nicolae Ceaușescu în vizita sa de lucru în județul Mureș, i se prezenta macheta uzinei de materiale fotosensibile Azomures.
În 20 iunie 1978 Nicolae Ceaușescu în vizita sa de lucru în județul Mureș, i se prezenta macheta uzinei de materiale fotosensibile Azomures.

Macheta din imagine in prezent este expusa in locatie si se poate vizita. (verificati inainte sa veniti programul)

În perioada sa de glorie, Uzina Foto a fost cunoscută ca brandul fotografic al României, producând o gamă largă de materiale fotosensibile, inclusiv filme, hârtie fotografică și alte consumabile. Această activitate a contribuit semnificativ la dezvoltarea industriei fotografice din țară și a avut un impact profund asupra vieții culturale și sociale.

Mai jos regasiti posterele din sala de cinema a fostei uzine, o parte din peliculele de film de lung si scurt metraj realizate la Targu Mures.

 

Cu toate acestea, odată cu avansarea tehnologiei digitale și schimbările economice din anii '90, secția foto a uzinei s-a confruntat cu dificultăți financiare și s-a dovedit a fi nerentabilă. Astfel, în anul 2003, producția de materiale fotosensibile la Uzina Foto a fost oprită.

Cu toate acestea, în anul 2016, fosta uzină și-a găsit o nouă viață, transformându-se într-un centru cultural vibrant. În prezent, Uzina Foto găzduiește o comunitate diversă de artiști vizuali, fotografi, designeri și alți profesioniști din domeniul artei. Această comunitate se concentrează pe promovarea artei fotografice și vizuale în cadrul comunității locale și dincolo de aceasta.

 

Uzina Foto găzduiește regulat expoziții de artă fotografică și vizuală, ateliere, workshop-uri și alte evenimente culturale care încurajează interacțiunea și schimbul de idei între artiști și publicul larg. Astăzi, Uzina Foto continuă să fie un simbol al creativității și al patrimoniului cultural, păstrându-și locul în inimile și imaginația oamenilor.

 

Comunitatea Uzina Foto a avut un rol important în promovarea artei vizuale în Târgu Mureș și în încurajarea tinerilor artiști să își expună lucrările și să participe la evenimente culturale. În plus, Uzina Foto a contribuit la crearea unui mediu artistic viu și activ în oraș, care atrage un public din ce în ce mai mare și care sprijină dezvoltarea artei vizuale în comunitate.


🕰️ Vă aducem la cunoștință că locația este deschisă în prezent doar în perioada Mai - Octombrie și anume de joi până duminică.

Pentru mai multe detalii despre program, calendar si activitati atingeți "aici".

Showul special de Stand Up Comendy a lui Micutzu "OARE SUNT ROBOT?” | filmat la Uzina Foto

 

"ART & The City" presents...

"Factory ART Gallery la Uzina Foto"

Pentru mai multe informații despre colaborări si închirierii ne puteți contacta pe email la hello@uzinafoto.com

 

Alte articole recomandate: capital.roadevarul.rozi de zi  Antena 1

Wikipedia Uzina Foto Azomures
(Azocolor, azopan, AzoFoto)

Evenimente organizate la Uzina Foto

Rate this post

Leave a comment