Despre Droguri si nu numai. Un articol pentru toti tinerii din ziua de azi.

In Romania si probabil ca nu numai, situatia drogurilor e din ce in ce mai acuta, sunt din ce in ce mai multi tineri care in dorinta de a experimenta ceva nou incearca droguri, majoritatea din categoria drogurilor de risc (marijuana).

Sunt tari unde consumul este la liber sau aproape, dar tara noastra e destul de departe de asemenea legi, in consecinta trebuie sa ne conformam.

Astfel, desi legea e destul de dura, majoritatea liceenilor au fumat deja sau fumeaza cate un cui din cand in cand.

Trebuie sa intelegeti de acum: pentru detinere in vederea consumului a unei cantitati mici de droguri fie de risc, fie de mare risc, la prima abatere, sansele sa faceti puscarie cu executare sunt relativ mici. Nu inseamna ca nu veți suporta nicio consecinta. Spun insa ca, in anumite circumstante, aveti si sansa sa nu intrati efectiv la puscarie.

Pedeapsa pentru detinere in vederea consumului nu este una exagerata dar modul de contopire al pedepselor nu este unul tocmai imbucurator (vezi contopirea pedepselor – furt).

Astfel, daca pe legea veche sporul de pedeapsa era lasat la aprecierea judecatorului, acum acest spor este obligatoriu, ceea ce inseamna ca daca ai furat 10 flori toate odata, iei o amenda, daca ai furat 10 flori in mod separat, ai sanse reale sa faci inchisoare.

Cum trebuie sa gestionati situatia in care ati fost prins cu droguri.

Prima conditie ar fi sa nu va pierdeti. Uneori jandarmii (mai des intalnit cazul) sau politistii par foarte periculosi si intr-un exces de zel spun celor care au fost prinsi chestii de genul: o sa  infundati puscaria, nu mai scapati, etc.

Din aceasta cauza multi se sperie, mai ales daca nu au mai avut de-a face cu asa ceva.

Trebuie sa stiti ca cei care vehiculeaza asemenea sperietori habar nu au ce vorbesc si ca decizia in ce va priveste o va lua un judecator, nu jandarmii, politistii, si, in cazuri mai grave, nici macar procurorul.

Nu zic ca toti sunt nestiutori, dar unii va sperie degeaba, ceea ce face mai mult rau decat bine, pentru ca  dati declaratii care mai tarziu o sa va coste.

Cel mai bine, chiar atunci cand ati fost prinsi spuneti ca nu dati declaratii decat in prezenta unui avocat si nu neaparat cel din oficiu. Prima declaratie e esentiala si e de preferat sa faceti un efort pentru a o da in prezenta unui avocat.


Daca totusi nu ati avut aceasta inspiratie sau ati trecut de aceasta faza…

Trebuie sa stiti ca se pedepseste detinerea in vederea consumului si nu simpla declaratie ca ati consumat candva. Cu alte cuvinte nu consumul este pedepsit ci detinerea in vederea consumului, sau vanzarii…

Detinerea in vederea consumului presupune insa o cantitate  care sa nu fie exagerat de mare, sa zicem ca după ce sari de 10-15 grame ideea ca le ai spre consum propriu si nu spre vanzare este din ce in ce mai putin credibila, ca sa nu mai zic daca esti gasit si cu un cantar sau alte instrumente. 

Ideal ar fi ca aceasta cantitate sa fi fost cat mai mica, la 2-3 grame nu esti suspectat ca vrei sa vinzi, sau nu in aceeasi masura.

O mare problema cand se intampla astfel de incidente este ca, de obicei sunt mai multi prieteni prinsi in flagrant. Am avut un caz cand au fost separati si la declaratii li s-a spus ca ceilalti i-au turnat si sa faca si ei la fel daca vor sa scape. Declaratiile date de frica nu sunt bune si nu trebuie sa credeti tot ce auziti. Prezenta unui avocat este un garant ca nu veti trece prin astfel de evenimente.

Atat trebuie sa spuneti: nu dau declaratii decat in prezenta unui avocat (de preferat ales de dvs). 

Nu puteti fi acuzati de obstructionarea justitiei, nu puteti fi acuzati de nimic, e dreptul vostru!

Mai trebuie sa intelegeti ca diferenta dintre trafic si consum este una uriasa in pedeapsa si, pentru necunoscatori, nu atat de clara in fapt.

Adica, trafic nu inseamna doar cumparare si apoi vanzare ci poate insemna si transport, punere la dispozitie. Un alt caz, ca exemplu: daca doi prieteni s-au hotarat sa fumeze un cui insa doar unul s-a dus sa ia iarba chiar daca au pus bani amandoi, cand au fost  prinsi, cel care a facut drumul a fost acuzat de traffic si de consum iar celalalt  doar de consum.

In conditiile in care pedeapsa pentru detinere in vederea consumului este de la 3 luni la 2 ani sau amenda iar pentru trafic este de la  2 la 7 ani, in situatia mentionata diferentele in cuantumul pedepsei sunt destul de mari.

Situatia in care pedeapsa este mai mica este aceea in care au mers si au cumparat personal, fara a trafica cantitatea. Clar! traficul se pedepseste mult mai grav decat consumul!

Alt aspect important este, de la cine sunt cumparate drogurile. Daca sunt de la un cunoscut, lucrurile sunt clare.  Acela va ajunge pe mana politiei. Ce se intampla insa cand ati luat de la un necunoscut?

Este o situatie destul de des intalnita, din cauza numarului mare de consumatori, si implicit traficanti.

Frecvantand aceleasi locuri, iarba este cumparata de la persoane necunoscute.uneori din cluburi, alteori din alte zone , chiar si din parcuri. De multe ori aceasta situatie  se intampla pentru ca marijuana are un miros specific. De aici, de la a simti mirosul,  pana la fi tentat si a cumpara e doar un pas. Uneori mai mic, alteori mai mare, in functie de persoana si de starea in care se afla. In intunecime, fie ea a cluburilor sau parcurilor e destul de greu sa descrii de la cine ai luat, mai ales ca nici nu l-ai mai vazut vreodata.

Nu trebuie sa va temeti sa spuneti adevarul. Nu va va acuza nimeni daca nu aveti foarte multe informatii despre persoana de la care ati cumparat. Situatii de acest fel se mai intampla, chiar destul de des.

 Referitor la drogurile de mare risc, cele care se aspira, se inghit, se injecteaza : opium, anfetamine, cocaina, drogurile de sinteza si altele asemanatoare (a se consulta tabelele din legea drogurilor la un search pe google). Pedepsele sunt mai mari pentru ca si dependenta pe care o dau este mai mare.

Consumul ( detinerea in vederea consumului) se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani iar traficul cu un cuantum cuprins intre 5 si 12 ani.

In aceasta situatie, poate ca doar consumul ( detinerea in vederea consumului ) o singura data si o mica cantitate nu va va trimite la o pedeapsa cu executare, traficul insa aproape sigur o va face.

E de preferat sa va ganditi la a face un 16 ( o sa auziti des expresia asta. de fapt, conform modificarilor legislative se refera la art. 15 din legea drogurilor  143/2000 actualizata).

In concret, cine ajuta la prinderea, tragerea la raspundere a altor persoane care se ocupa cu activitati ilicite privind drogurile beneficiaza de reducerea pedepsei cu jumatate ( de fapt a limitelor de pedeapsa insa tot cam aia inseamna )

Mai trebuie sa stiti ca orice pedeapsa cu inchisoarea mai mare de 3 ani este cu executare. Deci daca nu reusiti sa intrati sub aceasta limita sigur faceti puscarie, efectiv!

Si, mai trebuie sa stiti ca recunoasterea faptei , de asemenea, va aduce  o reducere a pedepsei, cu 1/3. Asta nu inseamna sa recunoasteti orice doar pentru a beneficia e aceasta prevedere legala. Ideea de a recunoaste o fapta pe care nu ati facut-o de frica de a nu lua o pedeaspa mai mare, nu este o idée buna.

De altfel, procurorii DIICOT, cei care ancheteaza  spetele privitoare la droguri sunt destul de experimentati pentru a-si da, de cele mai multe ori seama , cand o persoana minte si cand nu.

In general, o atitudine sincera ajuta mult mai mult decat o minciuna.

ATENȚIE!! Cum incepe urmarirea penala are sanse sa se si termine, de aceea primele declaratii sunt printre cele mai importante. 

Articol scris de Avocatul Răzvan Niculescu

www.avocat-niculescu.ro

3/5 - (2 votes)

Leave a comment