Boiler Room Facebook Page
 
 
 
Boiler Room Facebook Page

Boiler Room: Fenomenul care a schimbat regulile muzicii electronice live

Explorăm fenomenul muzical creat de Boiler Room de la începuturi și până la cele mai reprezentative momente.

Cum a început?

Boiler Room are un istoric și o misiune profund înrădăcinate în promovarea și celebrarea culturii muzicale electronice. Evoluția lor a început de la un simplu webcam lipit de un perete și a ajuns la o platformă globală care conectează artiștii și publicul din întreaga lume.

Fenomenul a început în anul 2010 la Londra și într-un deceniu a oferit o fereastră unică și nemijlocită în lumea diversă a muzicii, devenind o arhivă monumentală, cu peste 8000 de performanțe live de la mai mult de 5000 de artiști, difuzate din 200 de orașe de pe glob. Boiler Room oferă toate momentele pe site-ul lor, dar și pe canalul lor de Youtube.

Simplu și de impact

În fiecare stream, Boiler Room capturează nu doar sunetele și imaginile unui set de DJ, ci imortalizează toată energia, pasiunea și spiritul colectiv adunate în acel loc. Fiecare detaliu al publicului este capturat, chiar dacă filmările sunt în mare parte statice, cu un singur cadru. Performace-urile sunt create din gesturile mai mult sau mai puțin accidentale, ca și cum camerele nici măcar nu ar fi percepute. Asta face ca spectatorii să poată observa o întreagă scenă cultură[1]. Mai pe scurt, doar niște oameni care dansează și ascultă muzică bună, care uită de camere și se lasă purtați de trăirile momentului.

Boiler Room a anunțat cea de-a cincea și cea mai mare ediție de până acum a Boiler Room Festival, ce se va desfășura între 16 și 18 noiembrie. Festivalul va avea loc într-un spațiu industrial autentic din Berlin și va fi transmis live. O diversitate de artiști din genuri muzicale precum R&B, rap experimental și hip-hop, breakbeat, ritmuri sincopate, muzică de club, grime și dance vor avea set-urile broadcast-uite în toată lumea.

Între exclusivitate și accesibilitate universală

Un eveniment limitat la un grup restrâns de persoane, de ordinul zecilor, este transmis unei universalități de oameni. În această eră digitală, Boiler Room se află la intersecția dintre tehnologie și umanitate, oferind o experiență curată, neobstrucționată și profund personală. Asta prin prisma naturaleței cu care lucrurile se petrec. În același timp, a lansat în industrie mulți DJ începători, dar foarte talentați, de amintit este set-ul lui Fred Again,  Sherelle și SWISHA.

Source: Boiler Room Official Facebook Page

Behind the DJ booth

Diferența dintre Boiler Room și alte evenimente live este dată de perspectiva intimă oferită publicului, care dintr-un simplu martor, devine un participant activ. Barierele sunt înlăturate, iar conexiunea se simte total diferit, atât pentru DJ, cât și pentru spectatori. Cei care vizualizează online nu văd doar un DJ în spatele unor platane, ei iau parte la un moment de unitate între spațiu, sunet și oameni.

Cultura în centrul scenei

Boiler Room se identifică cu un promotor al culturilor diverse reprezentate de artiști săi. Fondatorul său, Blaise Bellville a declarat la International Music Summit că proiectul a fost gândit ca o „cheie spre o scenă îndepărtată și pentru a permite oamenilor din Europa sau oriunde să descopere scena muzicii din UK”. Influențele culturale sunt evidente, fie că acestea se leagă de orașul în care au loc sau de artiștii care pun muzica. Artiștii nu sunt doar prezenți pentru a-și împărtăși playlist-ul, ci și pentru a oferi un insight profund în lumea lor creativă și în background-ul lor etnic.

Câteva sesiuni live care rămân memorabile în istoria Boiler Room:

 

 

 

 

 

Alte platforme au luat exemplul Boiler Room. Cercle găzduiește stream-uri live cu artiști iconici în unele dintre cele mai recunoscute locuri. Mixmax LAB oferă performanțe live săptămânale de la festivaluri și diferite cluburi, acoperind astfel o arie largă de petreceri. Acest trend reflectă nevoia de experiențe reale și nefiltrate a publicului. Ceea ce rămâne aparte la Boiler Room este faptul că au clădit de la pământ acest tip de consum de muzică, din dorința de a produce ceva raw și nefiltrat, în contrast cu alte formele mainstream.

Două petreceri au avut loc și în România, la București, în 2016 și în 2019. Ultimul Boiler Room trebuia să aibă loc în 2021, dar a fost anulat din cauza pandemiei.

Boiler Room nu este doar o simplă transmitere online a unor evenimente muzicale, ci un fenomen cultural contemporan, care a avut impact asupra felului în care concepem muzica live. A unit comunități din întreaga lume și a demonstrat că muzica este, în esență, un limbaj universal. Boiler Room este un memento al faptului că, dorința oamenilor de a se conecta și de a trăi muzica rămâne constantă indiferent de persoane, locuri sau cultură.

[1]https://www.researchgate.net/publication/311087495_When_Club_Culture_Goes_Online_The_Case_of_Boiler_Room

5/5 - (1 vote)

Leave a comment