Art & The City e proiectul care aduce arta stradală în Tîrgu Mureș

Despre Proiectul Art & The City ar trebui sa vorbim mai detaliat, intrucat este o oportunitate opentru artistii grafici locali de a se afirma, dar si o sansa unica pentru orasul nostru sa iasa din periculosul cerc vicios al lipsei exprimarii culturale la nivel local.

Arta urbana invita privitorii la reflectie si foloseste un spatiu comun pentru ca fiecare sa isi exprime ideile si sa transmita un mesaj social sau doar pur estetic.

Art & the City este un proiect dedicat sustinerii si valorificarii artei urbane prin realizarea de proiecte si activitati strict legate de manifestarea artistica in spatiul public.

Scena este fosta Uzina Foto din orasul Tirgu Mures, iar scopul este acela de a incuraja locuitorii sa se bucure de arta urbana, sa inteleaga valoarea acesteia si sa ii sustina pe artisti.

Locatia este fosta Uzina Foto din cartierul Unirii, loc pe care ne dorim sa il transformam intr-un muzeu al artei stradale, un loc in care sa aiba loc evenimente culturale, concerte sau vernisaje de pictura si in care absolut toti targumuresenii, indiferemt de varsta, sa se simta mai aproape de arta si de tot ce inseamna frumos.

Uzina Foto dispune de un numar ridicat de pereti potriviti pentru picturi murale. Pentru inceput ne dorim sa acoperim suprafata exterioara si pe cea din sala principala. Zidul exterior va fi impartit in bucati de aprox 5-10m astfel incat vom da sansa mai multori artisti/grupuri sa isi expuna ideile artistice.

Regulile sunt simple. Fiecare bucata din zid va fi atribuita unui artist in functie de proiectul depus.

Doar proiectele acceptate, care se ridica la un anumit nivel artistic, vor avea sansa sa se materializeze.

Nu dorim sa impunem foarte multe reguli sau sa ingradim creativitatea artistica, dar fiind vorba de un spatiu public fiecare proiect va trebui sa respecte cateva reguli pe care le vom stabili ulterior (ex: fara mesaje de discriminare rasiale, discriminatorii etc).

Totodata, vor fi incurajate mesajele de pace, unitate, sociale.

Ne dorim ca o bucata (sau mai multe in functie de proiectele depuse) sa revina Liceului de Arta Tirgu Mures, restul find alocate celorlalti artisti selectati.

Cum arata viitorul pentru A&TC?

Scopul primordial al acestei actiuni este acela de a infrumuseta si revigora un spatiu urban care poate deveni principala atractie turistica a orasului, un centru national al culturii urbane, unde privitorii sa poata gravita in jurul muralelor si sa poata explora universul artei stradale.

Peretii imensi ai vechii uzine foto sunt ideali pentru a realiza un proiect unic in Romania, care sa atraga turisti, atat din tara cat si din strainatate.

Spatiul dispune de un ponton de lemn, hamace, o terasa in aer liber cu bar, iar incepand cu anul viitor vom organiza evenimente saptamanale, care vor cuprinde: vernisaje de pictura si foto, concerte, atat simfonice cat si de muzica elecronica, ore de yoga si pilates in aer liber, scoala mamicilor (exercitii pentru mamici si femei gravide) , festival de film (aflat deja la a doua editie), Food Truck Festival.

Intreaga actiune va fi realizata din sponsorizari private.

Un festival similar are loc in Sibiu de 3 ani, reusind sa revigoreze scoli si licee si totodata sa atraga o multime de turisti.

Shame Facts, menite sa sublinieze necesitatea acestui proiect pe plan local:

In anul 2014 Google a realizat primul site care cartografiaza arta stradala. Pe aceasta harta mondiala, Romania nu apare cu nicio creatie.
Din anii’90 Primaria din Viena sustine arta stradala, facand astfel din Vienna una din cele mai importante atractii turistice pentru iubitorii de arta urbana.

In 2018, Tirgu-Mures nu are nicio pictura urbana. Casa de licitatii Christies vinde lucrari ale artistilor de street art ca si Keith Haring, Jean-Michel Basquiat, Banksy, KAWS, de mai bine de un deceniu.

Acesti artisti sunt cei mai bine vanduti artisti contemporani, (o lucrare a lui Basquiat a fost vanduta in 2017 cu pretul record de $110 milioane), iar Romania inca nu recunoaste la nivel institutional aceasta forma de arta.

Daca doriti sa va inscrieti cu proiecte artistice in cadrul Art & The City, puteti sa va prezentati ideile la uzina Foto, de luni pana vineri intre orele 12:00 si 18:00.

In plus, va este pusa la dispozitie si o adresa de email, marketing@avimag.net, pentru a lua legatura cu organizatorii proiectului.

Rate this post

Leave a comment