Art and The City – O poveste urbana

Arta urbana invita privitorii la reflectie si foloseste un spatiu comun pentru ca fiecare sa isi exprime ideile si sa transmita un mesaj social sau doar pur estetic.

Art & the City este un proiect dedicat sustinerii si valorificarii artei urbane prin realizarea de proiecte si activitati strict legate de manifestarea artistica in spatiul public. Scena este fosta Uzina Foto din orasul Tirgu Mures, iar scopul este acela de a incuraja locuitorii sa se bucure de arta urbana, sa inteleaga valoarea acesteia si sa ii sustina pe artisti.

Proiectul Art and The City a inceput in anul 2018, cu pictarea catorva murale in curtea Uzinei Foto din Targu Mures. Artistii locali care au participat la aceasta actiune sunt : Loredana Papp-Dinea si Mihai Baldean (MiLo), Oana Alexandra si Daniel Scurtu (ODDesign), Andrei Atomei si Ruxandra Spataru, ThePlant4, V Light Crew. Evenimentele artistice au continuat cu un festival de filme de scurt metraj, Short To The Point, aflat la prima editie in curtea Uzinei, eveniment organizat pe durata a 4 zile, si care s-a bucurat de prezenta catorva sute de cinefili. 

Anul 2019 a inceput in forta pentru Art & The City, aducand si mai multa arta urbana in spatiul industrial al Uzinei. Am inceput evenimentele cu pictarea unor noi murale, stencil art, graffity, instalatii artistice si proiectii grafice, toate in incinta si curtea Uzinei Foto. Pe parcursul intregului an, am reusit sa transformam o zona anosta intr-un spatiu colorat, care indrazneste sa surprinda spiritul artistic al unui oras saracit de orice manifestare artistica moderna. 

Majoritatea picturilor urbane din curtea Uzinei isi propun sa aduca un nou tip de constientizare în oras, care se concentrează pe problemele cu care se confruntă rezidenții, precum lipsa spațiilor verzi și poluarea. La aceste evenimente au participat si elevii Liceului de Arta din Targu Mures, indrumati de catre profesoara lor, Ioana Nemes.

In vara  si toamna anului 2019,  in cadrul evenimentelor Art & the City, a avut loc cea de-a doua si a treia editie a festivalului de filme de scurt metraj, Short to the point, care a adus, inca odata in curtea Uzinei, cele mai noi si premiate filme din aceasta categorie. Evenimentele culturale au continuat pe tot parcursul anului cu concerte live de muzica simfonica si electronica, ateliere pentru constientizarea tinerilor, care dezbat probleme sociale actuale avandu-l ca invitat pe judecătorul Cristi Danilet, vernisaje de arta in care au expus artisti din comunitatea locala, festivaluri dedicate famililor, si o expozitie-eveniment dedicata istoriei Uzinei Foto in colaborare cu azopan.ro. 

https://www.facebook.com/ARTandTheCity/videos/2386686151572310/

Printre artistii care au expus la primul vernisaj organizat sub egida Art & The City ii amintim pe: Kentelki Gabor (Pictura) , Beatrice Art (Pictura), Attila Nagy (Arta Digitala), Nagy Csaba (Fotografie) Ioana Porav Photographer (Fotografie), Milo - Loredana Papp-Dinea & Mihai Baldean (Arta Digitala) Iuonas Iulia (Fotografie), Alina Elena (Colaje), Camelia Oltean (Pictura) si Andrei Atomei. 

In toamna aceluiasi an am fost vizitati de catre o companie franceza de teatru condusa de catre Julian Daillere, care pune in scena spectacole in locuri neconventionale si care a realizat la Targu Mures, in cadrul Uzinei Foto, un spectacol de teatru inedit.

Acesti doi ani, plini de evenimente culturale reusite, sustinute de comunitatatea locala, ne incurajeaza sa continuam proiectele Art & The City si in 2020. Printre cei care au sustinut activ aceasta miscare artistica, sunt:  Reea, Gap Art,, Milo, eeatingh.ro , Adonis Travel, M2, Kiss FM, TVR Targu Mures, Zi de Zi , Out in Mures, Praetorian Guard, BBimage.ro, History. Pe aceasta cale dorim sa le multumim atat lor cat si tuturor celor implicati in acest proiect. 

Pe viitor ne dorim sa transformam Uzina Foto intr-un muzeu al artei stradale, un loc in care au loc evenimente culturale, concerte sau vernisaje de pictura, si in care toti targumuresenii sa se simta mai aproape de arta.

Pentru mai multe fotografii si detalii despre urmatoarele evenimente va recomandam sa ne urmariti pe pagina de Facebook (aici) ART & The City.

Mai jos gasiti un reportaj realizat de TVR Tîrgu-Mureș despre proictele realizate de noi la fosta Uzina Foto.

 

Rate this post

Leave a comment