[a:rpia:r], part Raresh – heartfelt for the people

Ultima piesă a puzzle-ului [a:rpia:r] a fost pusă alături de celelalte odată cu apariția lui Raresh. În 2007, Rhadoo, Petre Inspirescu și Raresh au co-fondat [a:rpia:r] împinși din spate de Ricardo Villalobos. Și de aici și numele label-ului, care reprezintă scrierea fonetică a inițialelor celor trei cu un twist stilistic care oferă un design memorabil. Evident, așa a și ajuns să fie marca lor specifică.

Raresh (n. Iliescu Rareș Ionuț) s-a născut în anul 1984 în Bacău și este cel mai tânăr din trio. La doar 15 ani a început să pună muzică într-o discotecă din Bacău. De acolo, a fost chemat în 2001 să pună muzică la Zebra, singurul club de “house-music-all-night-long” din orașul lui natal, primul club la care a fost rezident. După, a ajuns la fie rezident în București la Studio Martin, iar mai apoi în Frankfurt la Cocoon, în Londra la Fabric și în Ibiza la Amnezia.

Raresh și-a dezvoltat o carieră solo dar și împreună cu [a:rpia:r]. Fiecare dintre ei are un stil diferit, dar Raresh este probabil cel mai simpatic dintre ei. El zâmbește și interacționează cu publicul tot timpul, dând impresia că e și el unul dintre cei care se mișcă pe ringul de dans. După cum îl descriu și cei de la Resident Advisor, Raresh este o persoană pentru inimile și pentru urechile publicului.

Pe lângă atitudinea pozitivă, și talentul i-a adus un fanbase de admirat printre colegii lui. Vocația de artist creator și-a descoperit-o de când a început să se joace cu frecvențele de pe radioul bunicii lui și să înregistreze sunetele pe casete. Acum, felul în care combină melodiile l-a făcut să fie unul dintre cei mai apreciați DJ din comunitate, cu unele dintre cele mai subtile tranziții.

Sunetul său se deosebește prin blend-uri perfecte, ritmuri și groove-uri hipnotice, bass-uri puternice și tobe care te fac să dansezi. Desigur, pe lângă DJ, el este și un producer de succes cu colaborări la label-uri precum Cocoon Recordings, Sushitech Recors, Fabric Record, Amphia, Meander, Metereze, Sunrise, Pressure Traxx sau Visionquest. Raresh este de asemenea un selector de top, care îți găsește inspirația prin toate stilurile de muzică, de la hip-hop la muzică clasică.


Ca și Rhadoo și Petre, Raresh vine și el cu propriul mix pentru seria fabric, unul dintre cele mai recunoscute branduri muzicale londoneze. Fiecare și-a arătat trăsăturile stilistice în aceste mixuri (Petre Inspirescu (68), Rhadoo (72), Raresh (78)). Fabric 78, lansat în 2014, îl descrie perfect pe Raresh ca și DJ: multă energie și ritmuri dansante. Mix-ul încorporează sunetul ro-minimal cel mai bine, cu piese ale lui Vlad Caia, Cristi Cons, Nu Zau și Dubtil. Influențele house se fac și ele simțite prin track-urile Amir Alexander – Bittersweet Memories (min 32:15), Vatitio (Murdoc Remix) (min 1:06:00) sau S.A.M. – Third Track (min 53:50).

Track-ul de pe EP-ul intitulat „Vivaltu” este poate cel mai recognoscibil a lui Raresh. Produs cu ajutorul lui Barac și lansat în 2011 de label-ulul Metereze, a făcut parte din multe set-uri ale celor din [a:rpia:r], ceea ce l-a făcut să fie un statement pentru underground-ul românesc. De la numele „Vivaltu” care aduce aluzie la cuvântul „viață”, vibe-ul oferit de piesă este unul care reușește să creeze energie, dar care menține în același timp un ton introspectiv. Piesa reușește să creeze o atmosferă care ajunge la sentimentele și în mintea ascultătorilor.


Pentru a face un round-up a celor de la [a:rpia:r] am ales setul lor de la festivalul Secret Soltice din Islanda. Încă un set dintre cele care arată dinamismul lor back-to-back. Chimia lor a fost apreciată atât de public, cât și de critici. Fiecare și-a făcut simțit input-ul aici. Raresh prin bass-urile sale funky, Petre prin percuția care poate fi auzită și Rhadoo prin tehnica lui perfectă de layering a sunetelor. Un must-listen pentru fanii de muzică electronică underground. Alt set care merită ascultat de la ei este [a:rpia:r] Release Party @ Bucharest 2007.

Raresh este unul dintre cei mai cunoscuți DJ de muzică electronică din lume, apreciat pentru simplitatea și devotamentul lui față de public. Printre contemporani se remarcă prin sunetul experimental și abordarea distincă. Împreună cu Petre Inspirescu și Rhadoo formează una dintre cele mai inovative și de impact label-uri pentru muzica underground electronică de astăzi.

5/5 - (2 votes)

Leave a comment