[a:rpia:r], part Petre Inspirescu – the sonic sculptor

Fără a face comparații între cei 3 membrii [a:rpia:r], Pedro este cel de-al doilea care s-a alăturat trio-ului și, putem spune, unul dintre artiști recunoscuți ai muzicii deep house și minimal. Încă o piesă a puzzle-ului a fost adăugată și așa începe să se contureze colectivul de DJ cunoscut pentru energia sa vibrantă.

Născut pe numele de Radu Bodiu și ulterior sub pseudonimul de Pedro, a avut singur inspirația de a-și modifica numele în Petre Inspirescu, după ce s-a săturat de inițialul nume de scenă Pedro, pe care îl regăsea „comun și banal”. El s-a născut în Brăila, dar s-a mutat la 18 ani în București, pentru a studia la facultate. În 1999, dintr-un hobby, muzica s-a materializat într-o carieră, el începând să mixeze în Web Club, iar mai apoi a început să colaboreze cu agenția de booking Sunrise. Petre Inspirescu se cunoștea dinainte cu Rhadoo, fiind amândoi DJ-i în Ibiza în anii 2000, unde puneau muzica la Circoloco, DC10. Astfel, rețeaua de network a lui Petre s-a mărit, mixând alături de Ricardo Villalobos, Luciano, Locodice sau Damian Lazarus.

Când se urcă la pupitru, Pedro acaparează scena și publicul. El consideră că românii au o „ureche muzicală caracterizată” și nu e de mirare că a știut cum să ne gâdile timpanul. Ca și colegii lui de breaslă, Petre este un record rat, căutând cele mai bune track-uri, la început în record stores, iar mai apoi pe internet.

Niciunul dintre membrii [a:rpia:r] nu au dat foarte multe interviuri, așa că poate fi destul de greu să îi cunoaștem. Dar, ei s-au lăsat dezvăluiți prin muzica lor. Petre vorbește ascultătorilor prin crearea de emoții distincte cu ajutorul ritmurilor melancolice sau înviorătoare. El este capabil astfel să treacă publicul printr-o serie largă de sentimente și să construiască o conexiune cu el.


„Galantar” prezintă talentul lui excepțional. Bass-ul pulsatoriu, ritmul hipnotic și sintetizatoarele complexe o definesc. Bătaia simplă de la început se tensionează și accelerează treptat, incorporând alte sunete care se așează unele peste altele pentru a atrage ascultătorul. Starea de transă se naște astfel prin bătăile repetate și sunetele puternice. Petre se folosește bine de spațiul creat între sunete pentru a ne oferi un exemplu excelent de techno minimal făcut corect.

Un alt exemplu semnificativ din repertoriul lui Petre Inspirescu este piesa „Sakadat”. Și aici totul începe cu un ritm și o linie de bas simplă, dar pe măsură ce progresează sunt adăugate mai multe straturi de sunet pentru a crește complexitatea track-ului. Așa se creează un groove molipsitor care te face să te miști și să apreciezi fiecare repetiție a sunetelor.

Un mix clasic și reprezentativ este „Fabric 68”, lansat în 2013. Mix-ul prezintă abilitatea lui Petre de a amesteca și pune cap la cap piese și sunete într-o ascultare captivantă, parcă de film. Tensiunea crește treptat pentru a se lansa mai târziu în piese ritmice de deep house. Selecția este una impecabilă care cu siguranță îi va mulțumi pe melomani.

Unul dintre release-urile recente este „Miroslav”, care se remarcă prin atmosfera imersivă pe care o creează, cu ajutorul unui ritm hipnotic pulsant. Impresionante sunt și sunetele acustice regăsite care ne introduc într-un mediu sonic desăvârșit.


Pionier al sunetului ro-minimal el a declarat anterior într-un interviu pentru electronicbeats.ro că explicațiile acestei denumiri sunt „modul în care noi percepem muzica, cum am filtrat-o și tehnica de a mixa”. Pasionat de muzica clasică, datorită trăirilor puternice pe care aceasta le oferă, a început să studieze teoria muzicii pentru a putea realiza compoziții proprii, cu sunete și texturi originale, create de el.

Ca și DJ, Petre Inspirescu este cunoscut pentru abordarea sofisticată și nuanțată a felului de a remixa și de a produce muzică, de multe ori incorporând sunete și ritmuri neconvenționale în muzica sa. Ca și artist el se pricepe și la instrumentele live, cum ar fi pianul, saxofonul sau chitara, de care se ajută pentru a adaugă sunete distinctive în track-urile sale. Ca și om, Radu Bodiu vrea să rămână conectat cu trăirile și emoțiile pe care muzica i le oferă.

Din 2015, Petre are propriul său label, Yojik ConCon, care vine să susțină o mișcare avangardistă care are viziunea de a explora cum diferitele genuri și stiluri muzicale se pot intersecta. Label-ul pune accentul pe colaborări neobișnuite între artiști, cum ar fi între el și Ion Ludwig, în care sunt folosite instrumente live (saxofonul și chitara).

Deci, fără nicio bănuială, susținem că Petre Inspirescu este unul dintre cei mai inovativi și de influență persoane din scena muzicii electronice contemporane, iar muzica lui continuă să captiveze și să inspire audiențele din jurul lumii.

5/5 - (2 votes)

Leave a comment