[a:rpia:r], part Rhadoo

Trei DJ care formează un întreg, printr-un puzzle de track-uri selectate cu inspirație și o viziune comună. Nu mulți au reușit să o facă atât de bine ca și ei. Scopul: nu să ajungă la TV sau Radio, ci să creeze o unitate, un sentiment și o senzație care unește pe ringul de dans. Rhadoo, Petre Inspirescu și Raresh pus bazele sunetului „ro-minimal”.

Rhadoo, pe numele său Radu Bogdan Cilinca, este unul dintre primii pionieri ai ro-mininal și primul dintre băieții de la [a:rpia:r], label autentic lor. Născut la Galați în 14 octombrie 1975, a început să pună muzica fiind inspirat de DJ Vasile și Vladone.

Fiind unul dintre puținele persoane care cocheta cu genul, Rhadoo a început să pună muzică în anii `90, încă din timpul liceului, și a obținut popularitate încetul cu încetul în orașul natal. Anii care au urmat au însemnat punctul de plecare a ceea ce avea să devină un fenomen.

Comunitatea de artiști creată în jurul acestui fenomen a reînviat o scenă care aproape lipsea cu desăvârșire în România în timpul comunismului. În jurul lui s-a creat o adevărată infrastructură, fiind parte și fondator a primei agenție de muzică techno de la noi din țară, Sunrise.

Cu rădăcini în cluburile Club A, The Office, Zerillo sau Karma, până în anii 2000 a reușit să își construiască o carieră în industrie, cu propriul show la ProFM, în fiecare seară de miercuri, și gig-uri prin țară, fiind de multe ori alăturat de Petre Inspirescu și Raresh. Invitațiile au început să apară de peste tot din Europa, fiind chemat în calitate de rezident la un club din Ibiza, dar plecarea nu are loc, Rhadoo rămânand „la post” în România până prin 2002.

La început îi plăcea să pună muzică alternativă sau hardcore cum ar fi Prodigy sau Beastie Boys sau piese pe care doar el le cunoștea, având tot timpul impresia că artiștii de muzică nu știu cum să îți promoveze muzica în cluburi sau prin DJ. El nu a pornit de la viny-uluri. Ele nu se prea găseau la noi în țară. La început punea muzică de pe casete pe care le derula cu creionul.

Chiar dacă este o figură mai retrasă, care nu apare la TV sau nu dă multe interviuri, el și-a exprimat dorința de a construi o comunitate bazată pe valori, promovată de o atitudine bazată pe sentimentele date de muzică, de network de idei, și de lipsa de concurență.

Rhadoo se joacă cu breakbeat-uri în muzica lui, care rezultă într-un techno hibrid. Acest stil a prins ușor popularitate, fiind foarte atractiv minimal și având capacitatea de a căpăta direcții interesante sonor, în cazul lui tehnice sau dark. Chiar dacă nu există o formulă simplă pentru succes, Rhadoo și-a dedicat timpul înspre mixing și producing, fiind în același timp un selector de respectat.

Fabric 72 este unul dintre cele mai de succes mix-uri de deep minimal, cu piese exclusive cum ar fi “Rman2” a lui Vincentlulian sau Let’s Feed The Wolf” a lui Petre Inspirescu, puse împreună meticulos și cu atenție la fiecare detaliu, sunet și textură, un mix care îți intră sub piele.

Muzica lui Rhadoo intră în mințile ascultătorilor cu ușurință, purtându-i prin gânduri și sentimente. El lasă o amprentă distinctă asupra publicului. Cu release-uri sub [a:rpia:r], Cadenza, Understand, Amphia, Nervmusic Records, sau mai recent Invade Records, cu un remix al piesei „I feel Everything” a lui Ilario Liburni care apare să ilustreze încă o dată consisteța în stil lui Rhadoo pentru sunetele fine și ordine în amalgam.

Toate compromisurile au dat roade în comunitatea pe care el a susținut-o din prima zi. Munca lui s-a întins și rafinat de-a lungul timpului, fiind indispensabilă lui, el vorbind practic prin arta lui cu publicul.

După 30 de ani de experiență, Rhadoo rămâne la fel de investit în tot ceea ce s-a creat în jurul lui, cu aceleași principii și la fel de aproape de stilul său serios și ușor de recunoscut.

Anul acesta și-a petrecut zilele de joi în Underground Ibiza, un club mai retras. Ca și evenimente recente, Rhadoo, Petre și Raresh au pus muzică în formula completă la Guesthouse NYE Party. În viitor, puteți să îl prindeți la Shelter Amsterdam, sau în Februarie, la Paris, în clubul Cabaret Sauvage.

5/5 - (14 votes)

Leave a comment